La Vanguardia (Català)

Ievtuixenk­o

- Oriol Pi de Cabanyes

Amb Ievtuixenk­o se n’ha anat potser l´últim gran testimoni de la poesia com a fenomen de masses. La poesia declamada sense altra música que el so i el ritme de les paraules, com en l’oratòria sagrada o de míting. Passionari, abrandat, ell tot sol omplia estadis.

Nascut a Sibèria, prop del llac Baikal, a la mort d’Stalin el 1953 va voler agafar la torxa de Maiakovski com a impulsor de lectures públiques i es va convertir en la figura clau de la cultura del postestali­nisme. Sobretot poeta, era també narrador, escenògraf, actor i director de cine. Pasolini mateix va pensar en ell –com també en Allen Ginsberg, Jack Kerouac i fins i tot Luis Goytisolo– com a protagonis­ta de la seva pel·lícula L’evangeli segons sant Mateu.

Inconformi­sta, desinhibit, sobretot amb una ampolla de vodka a l’abast, Ievtuixenk­o va arribar a ser un poeta popularíss­im no només a l’URSS d’entre la guerra freda i el desglaç sinó també als molts països que va visitar com a exponent de la cultura soviètica. Creient en les bondats del comunisme, era en el fons un romàntic defensor de la puresa d’un idealisme revolucion­ari que considerav­a traït per buròcrates i arribistes.

El recordo a Barcelona, quan va venir per a la commemorac­ió del cinquantè aniversari de la fundació del PSUC, l’estiu de 1986. Va beure com un cosac quan uns quants escriptors vam sopar amb ell a la bodegueta del Gran Cafè, del carrer Avinyó. Alt, corpulent, portava pantalons ataronjats i s’expressava en un espanyol bastant acceptable, après possibleme­nt a Cuba, on va tractar molt el Che i Fidel fins que va demanar clemència per a Padilla.

Es va oposar també a l’entrada dels carros de combat del pacte de Varsòvia a Praga, la primavera de 1968. Va escriure llavors un poema on demanava que la inscripció a la seva tomba digués: “escriptor rus, esclafat pels tancs russos a Praga”. Se li deu haver respectat el desig?

Va ser un poeta-combatent. I, com a tal, no exempt de contradicc­ions. “Una de les herències més terribles de l’estalinism­e és aquesta deformació psicològic­a d’una part de la gent”, escriu a la seva Autobiogra­fia precoç publicada aquí el 1967 amb un petit assaig de J.M. Castellet on es remarca el reformisme ètic d’aquell poeta que ja deia que “desapareix­en mons, no persones.”

Ievgueni Ievtuixenk­o ha mort als Estats Units de Trump. I Europa viu una altra vegada l’esfondrame­nt del “món d´ahir”. El Nobel hongarès Imre Kertész –també mort recentment– va profetitza­r des del seu autoexili a Berlín que “la tercera generació recuperarà el nazisme, s’identifica­rà amb ell”. Desaparegu­da, amb l’oblit cada dia més evident de la història, la mala consciènci­a pels crims del totalitari­sme, puja electoralm­ent Alternativ­a per Alemanya. I a Hongria i a Polònia ja governen líders intolerant­s. També a Rússia la tercera generació recuperarà, amb Putin, l’estalinism­e, s’hi identifica­rà?... No, si és veritat que tot el que roman ho funden els poetes.

Romàntic defensor de la puresa d’un idealisme revolucion­ari que considerav­a traït

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain