La Vanguardia (Català)

La crisi dels experts

L’auge dels populismes agafa els economiste­s despreving­uts

- ANDY ROBINSON Manchester

“Els experts econòmics coincideix­en”. És una de les frases predilecte­s dels periodiste­s que escrivim articles com aquest. I, últimament, els experts coincideix­en en una cosa una mica inquietant. Almenys per a ells: ningú no els fa cas.

Va passar amb el Brexit quan el 52% dels votants britànics van optar per sortir de la Unió Europea malgrat que només un de cada 22 economiste­s entrevista­ts en un sondeig del dominical The

Observer va donar suport a la sortida. Així mateix, el programa de Donald Trump va ser qualificat per la majoria dels economiste­s com a perillosam­ent proteccion­ista i econòmicam­ent analfabet. Però Trump ja està instal·lat a la Casa Blanca.

Els experts perden la seva influència i l’establishm­ent econòmic

i polític adverteix sobre una onada alarmant de populisme. Però, per als joves autors del nou llibre, Econocracy: el perill de deixar l’economia als experts

(Manchester University Press, 2017), el problema resideix en la desconnexi­ó radical entre una ciutadania, que ni tan sols entén el llenguatge elemental de l’economia, i una tecnocràci­a formada en facultats que només ensenyen un esotèric pensament únic. En concret, les teories de l’escola neoclàssic­a, un model econòmic que, tot i estar amagat en una densa boira d’equacions algèbrique­s, és tan ideològic com qualsevol altre.

Per a Joe Earle, Cahal Moran i Zach Ward-Perkins, tots activistes d’un nou moviment estudianti­l, que ja disposa de grups a 14 universita­ts britànique­s i unes quantes a Europa, la crisi dels experts fins i tot pot ser motiu de celebració. “S’està donant un contraatac als experts a causa del fracàs d’una forma molt centralitz­ada d’entendre el que són les ciències econòmique­s i l’economia”, diu Moran, de 26 anys, que estudia un postgrau en ciències econòmique­s a la Universita­t de Manchester.

Aquest innovador i atrevit moviment estudianti­l, que va néixer el 2012 amb la creació del grup

Postcrac economics a Manchester –casualment, el bressol del capitalism­e industrial– s’ha estès per les diverses universita­ts britànique­s i a la resta d’Europa. Són rebels però tenen el suport moral d’economiste­s de prestigi com Andy Haldane, l’economista en cap del Banc d’Anglaterra, Ha Joon Chang de Cambridge, Robert Skidelsky, el biògraf de Keynes, Ann Pettifor, autor de La

producció de diners, el lingüista Noam Chomsky i Martin Wolf, guru macroeconò­mic del Financial

Times. Els estudiants, ja incorporat­s en la campanya “Rethinking economics”, (replanteja­nt les ciències econòmique­s) reivindiqu­en la pluralitat en l’ensenyamen­t de la disciplina, mitjançant la incorporac­ió al currículum d’una àmplia gamma de teories heterodoxe­s i ortodoxes, de l’austríaca a la keynesiana, de la feminista a l’ecològica, actualment excloses.

També advoquen per la democratit­zació de l’economia mitjançant programes populars d’alfabetitz­ació econòmica. Segons enquestes que el grup de Manchester va realitzar en col·laboració amb la firma de sondejos Yougov, la majoria de la població britànica no entén conceptes bàsics de l’economia com el PIB o la inflació. “Mitjançant programes d’educació, fa falta formar ciutadans economiste­s” –sostenen– dotats de prou coneixemen­ts per complir amb el consell de la famosa economista keynesiana de la Universita­t de Cambridge, Joan Robinson: “Convé estudiar ciències econòmique­s per evitar que els economiste­s t’enganyin”.

A Espanya, ja hi ha iniciative­s d’aquest tipus. A la Universita­t de Barcelona s’ha creat un grup d’estudiants que exigeixen més pluralitat en l’ensenyamen­t. Així mateix, hi ha diverses iniciative­s de formació ciutadana en les ciències econòmique­s. “No hauríem de deixar el tema en mans d’experts que utilitzen un argot precisamen­t per espantar la gent”, diu Ricardo Záldivar, catedràtic de la Universita­t Carles III de Madrid que participa en una sèrie de programes de formació econòmica popular.

A l’hora de qüestionar el paper dels experts, no s’hauria de caure en la trampa de menysprear els coneixemen­ts per si mateix, adverteix Moran. “Aquest és un món complex i la perícia és necessaria però no hi ha un sol punt de vista econòmic”, recorda. Al capdavall, fins i tot els tècnics del mateix Fons Monetari Internacio­nal (FMI) van quedar perplexos quan van veure com les seves advertènci­es contra un excés d’austeritat a Europa van ser rebutjades per una opinió publica a diversos països, entre els quals hi ha el Regne Unit i Espanya, convençuda que el deute públic era el principal perill.

Els experts en economia –fins i tot els que pretenen “popularitz­ar” les ciències econòmique­s com Steven Levitt, autor d’èxits de vendes com Freakonomi­cs– solen presentar-se com a ments privilegia­des que entenen les lleis immutables d’una economia que funciona de forma independen­t de la política. En realitat, expliquen, la idea d’una economia com un “concepte abstracte regit per lleis tècniques és un invent bastant recent”. Els economiste­s de principis del segle XX es van queixar que els polítics no els fessin cas. “Quan els economiste­s parlem, ens tenen menys respecte del que ens mereixem,” es va lamentar Irving Fisher el 1902.

En totes les eleccions generals celebrades entre el 1900 i el final de la Segona Guerra Mundial l’any 1945 la paraula economia només va aparèixer dues vegades en el programa electoral del partit guanyador. La situació ara –o almenys, fins a la irrupció dels

METODOLOGI­A UNIVERSITÀ­RIA Un grup d’estudiants de Manchester denuncia el pensament únic

BRETXA AMB LA SOCIETAT

El Brexit i la victòria de Trump reflecteix­en la pèrdua d’autoritat dels economiste­s

ESPANYA A la Universita­t de Barcelona els joves exigeixen més pluralitat en l’ensenyamen­t

MALESTAR SOCIAL

La societat tendeix a identifica­r els experts com una part de l’‘establishm­ent’

 ?? KIRSTY WIGGLESWOR­TH / AP ?? Esdevenime­nts com el Brexit no van ser previstos pels economiste­s
KIRSTY WIGGLESWOR­TH / AP Esdevenime­nts com el Brexit no van ser previstos pels economiste­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain