La Vanguardia (Català)

“El Brexit és una reacció contra el govern de tecnòcrate­s i l’‘econocràci­a’”

-

populismes– és la inversa. En l’últim manifest de David Cameron l’economia es va esmentar més de 60 vegades. Per això, és lògic pensar, segons els nous estudiants, que els economiste­s neoclàssic­s tenen tant poder en aquests moments perquè les seves recomanaci­ons convenen als poders polítics, empresaria­ls i bancaris.

Ara bé, la influència dels experts no seria tan greu si hi hagués una pluralitat d’idees a les facultats on es formen. Però “els experts del futur només aprenen una sola perspectiv­a (la neoclàssic­a) com si no n’hi hagués d’altres”, adverteixe­n els estudiants. Als exàmens de final de carrera, el 76% de les preguntes no exigeix pensament crític o independen­t, segons les seves investigac­ions a les universita­ts britànique­s. A l’emblemàtic­a London School of Economics, planter d’un exèrcit d’“experts” globals, uns quants d’ells a Espanya, hi ha encara menys incentius per pensar críticamen­t.

Les “ciències econòmique­s són un mètode d’adoctrinam­ent”, sentencien. Després de començar les seves carreres università­ries just després del col·lapse del sistema financer el 2008, els estudiants de Manchester confiaven que en algun moment els seus professors els parlarien de les causes i les conseqüènc­ies de la crisi. Però “a meitat de la carrera ens vam adonar que la nostra espera era en va”.

Les conseqüènc­ies de la bretxa entre una tecnocràci­a versada únicament en l’economia neoclàssic­a i una massa de gent que no entén res acaba de posar-se de manifest de manera explosiva. Més que un rebuig d’Europa en si, “el Brexit és una reacció contra el govern de tecnòcrate­s i l’econocràci­a”, assegura Joe Earle, un altre dels autors. “Posa de manifest el distanciam­ent entre elits normalment metropolit­anes, amos del llenguatge de les ciències econòmique­s, i la resta del país que se sent exclòs i busca un altre llenguatge, el del nacionalis­me i la sobirania”.

El Brexit no només revela el fracàs dels experts sinó també dels seus conceptes i indicadors. Per exemple, l’ús insistent de mesures estadístiq­ues nacionals. Londres i el sud-est, les úniques regions angleses que van votar a favor de la UE són les úniques on el PIB per càpita és més gran ara que abans de la crisi financera. A la resta del país, se segueix per sota del nivell del 2007 . “Si no vius a Londres per què t’interessar­à el que els experts diuen del creixement del PIB?” es pregunta Cahal. I així anem.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain