La Vanguardia (Català)

Tsipras exigeix alleujar el deute a canvi d’austeritat

El primer ministre grec critica l’acord amb l’Eurogrup

- i agències BARCELONA Redacció

Alexis Tsipras va criticar l’acord assolit amb l’Eurogrup tan sols 48 hores després d’haver-lo firmat. El primer ministre grec, en un intent de fer digerir el pacte per al rescat financer del país al seu electorat, va dir ahir que va acceptar un paquet de mesures imposades pels creditors europeus, però que no les considera necessàrie­s i que prendrà mesures oportunes per pal·liar-ne els efectes negatius.

“Hem lluitat per la implementa­ció d’un acord sostenible. Existeixen mesures per al període posterior al programa de rescat que ni són necessàrie­s ni les hauríem adoptat”, va assenyalar ahir Tsipras en la reunió convocada en un cèntric hotel d’Atenes per explicar els acords de l’Eurogrup de Malta, divendres de la setmana passada.

El líder de Syriza va al·ludir a les retallades de pensions per un total de 1.800 milions d’euros que haurà d’aplicar el seu govern el 2019, un any que en principi és electoral, sempre que no hi hagi avançament de les eleccions.

El Govern hel·lè va centrar les negociacio­ns dels últims mesos a intentar ajornar al 2020 aquestes noves retallades a les pensions, que suposen la catorzena tisorada des de la firma del primer programa d’assistènci­a, el 2010.

L’acord també preveu la reducció del mínim exempt d’imposició. Les dues mesures suposen, en el seu conjunt, un impacte del 2% al producte interior brut (PIB) de Grècia.

Davant el seu partit Tsipras va prometre que en paral·lel a aquestes condicions es legislaran una sèrie de contramesu­res, per evitar que no hi hagi cost econòmic addicional.

Tot i això, el seu marge de maniobra és reduït perquè l’Eurogrup estableix que Grècia només podrà aplicar algun tipus de política expansiva si el país supera els objectius per al superàvit primari, fixat en el 3,5% del PIB per al 2018 i els anys posteriors.

En les pròximes setmanes el Govern i les institucio­ns creditores (Comissió Europea, Banc Central Europeu, Mecanisme Europeu d’Estabilita­t i Fons Monetari Internacio­nal) hauran encara d’arribar a un acord sobre el termini durant el qual Grècia haurà de mantenir aquest excedent primari.

L’acord sobre aquest punt és una de les condicions necessàrie­s perquè Grècia pugui rebre un desemborsa­ment de prop de 7.000 milions d’euros, quantia que necessitar­à per pagar a l’estiu venciments de deute. En l’acord es parla de “mig termini”, però sense especifica­r.

Tsipras va vendre ahir l’acord assolit al seu partit, donant a entendre que aquest nou paquet de mesures d’austeritat es va acceptar amb vista a un futur alleujamen­t del deute. “Després de Malta, s’obre el camí per a mesures específiqu­es d’alleujamen­t del deute. Això enviaria un missatge clar que el pitjor de la crisi ja és darrere nostre”, va dir Tsipras.

No obstant això, entre els creditors, només l’FMI és partidari de cancel·lar part de l’endeutamen­t, mentre que la resta de països (Alemanya en primer lloc) s’hi oposa. De moment.

La reducció de les pensions suposa la catorzena tisorada que pateix el país des del 2010

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain