La Vanguardia (Català)

Barcelona envia 40 ‘detectius’ a rastrejar pisos turístics

L’Ajuntament amplia l’experiènci­a de l’estiu passat contra l’allotjamen­t il·legal

- ADOLFO S. RUIZ

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit ampliar l’experiènci­a pilot de l’estiu passat per lluitar contra els apartament­s turístics il·legals. Aquest any contractar­à 40 persones, que anomena “visualitza­dors” i que faran de detectius per poder localitzar quins són els allotjamen­ts destinats al turisme que no compleixen amb els requisits legals i suposen una molèstia per a la resta dels veïns.

Si no arriba a ser per la lluminosa presència d’Antonio Banderas, recuperat dels seus problemes cardíacs, l’inici de la Setmana Santa malaguenya caldria definir-lo, almenys, com a polèmic. I això perquè una tradició centenària s’ha vist retallada, ignorada, arrasada de manera sobtada per l’acció –o, més ben dit, per la inacció– del Govern espanyol. Per primera vegada en els últims 257 anys, la germandat malaguenya de Jesús el Rico no podrà alliberar cap pres. El Ministeri de Justícia considera que la terna de candidats no reunia els requisits establerts, una situació que no és pas nova. La diferència amb altres ocasions és que els responsabl­es polítics han marxat de vacances sense solucionar el tema i han deixat la confraria amb aquesta penitència.

La polèmica no és pas menor, a Màlaga. Tant és així que, des del passat divendres, han hagut d’intervenir en el problema el subdelegat del Govern a la capital de la Costa del Sol, el seu alcalde i fins i tot el portaveu autonòmic del PP. El grup parlamenta­ri socialista portarà l’afront al Congrés dels Diputats perquè el Govern justifiqui per què ha trencat la tradició.

No és la primera vegada que l’Executiu central rebutja la terna de presos triada per la germandat, però en anteriors ocasions es va actuar amb rapidesa i es van posar sobre la taula nous noms. Aquest 2017 algú s’ha deixat els deures pel camí, un error impossible de corregir abans que, demà, Jesús el Rico faci la seva estació de penitència pels carrers de Màlaga.

Els tràmits per a l’alliberame­nt del pres estan establerts d’antic. La sol·licitud d’indult és cursada per la germandat a finals d’octubre. És la junta de tractament de la presó d’Alhaurín el Grande la que elabora una llista de reus susceptibl­es de rebre la gràcia; unes vegades es tracta d’una terna i, en d’altres, d’un nombre més gran de candidats. En tot cas, el procés el tanca el titular de Justícia, que porta la proposta al Consell de Ministres. Enguany, algú ha fallat en aquesta cadena i no ha estat, precisamen­t, la confraria de Jesús el Rico i la Virgen del Amor.

La primera solució proposada va ser elegir molt de pressa un reu de la presó d’Alhaurín, concedir-li la llibertat condiciona­l i, en el termini d’un mes, el Consell de Ministres en tramitaria l’indult. Un alliberame­nt virtual que es va rebutjar “perquè desvirtua la tradició i en el

Justícia es compromet ara a donar un indult a la germandat en una processó que se celebrarà més endavant

nostre ànim no està enganyar ningú”, segons afirma Antonio Martínez, germà gran. La tradició mana que l’alliberat estigui absolt de tota condemna mentre la imatge del Senyor recorre Màlaga.

Finalment, la germandat ha acceptat incomplir amb la tradició aquest dimecres a canvi que l’alliberame­nt es produeixi en el marc d’una processó extraordin­ària, que se celebraria més endavant. Una processó en la qual no hi hauria pas de germans natzarens, però en que sí que sortirien els trons procession­als de Nuestro Padre Jesús Nazareno El Rico i de María Santísima del Amor. “Tot i que es tractarà d’un alliberame­nt fora de temps, entenem que amb aquesta opció sí que existeix un manament ferm de llibertat, motiu pel qual hem acceptat la idea,” explica Antonio Martínez.

El subdelegat, l’alcalde i el portaveu popular han pogut respirar, finalment, alleujats. Perquè per als polítics, i més si pertanyen al PP, carregar-se una tradició centenària de la Setmana Santa andalusa és un delicte que molts no estarien disposats a indultar.

 ??  ?? Centenars de persones van acompanyar dissabte a Màlaga les imatges d’una cconfraria que ahir va celebrar la seva desfilada procession­al
Centenars de persones van acompanyar dissabte a Màlaga les imatges d’una cconfraria que ahir va celebrar la seva desfilada procession­al
 ??  ??
 ??  ??
 ?? JORGE ZAPATA / EFE ??
JORGE ZAPATA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain