La Vanguardia (Català)

La cimera de països del Sud demana més inversió alaUE

La cimera dels set demana unitat d’acció davant el Brexit

- PEDRO VALLÍN Madrid

INTERNACIO­NAL 6 i EDITORIAL

L’Europa del Sud parla de bones perspectiv­es econòmique­s, reafirma l’ortodòxia del discurs relatiu a la peremptori­etat de consolidar la recuperaci­ó, però introdueix a l’agenda econòmica europea la inversió, la lluita contra la desigualta­t, la protecció social i un reequilibr­i continenta­l: “La convergènc­ia econòmica entre els estats mereix un nou impuls”, diu la declaració conjunta de la cimera de l’Europa del Sud –tercera des de la de setembre a Atenes– celebrada ahir a Madrid, i que reunia, sota els auspicis del president espanyol, Mariano Rajoy, els presidents i primers ministres de França (François Hollande), Xipre (Nikos Anastassia­dis), Malta (Joseph Muscat), Grècia (Alexis Tsipras), Portugal (António Costa) i Itàlia (Paolo Gentiloni) als salons del palau del Pardo.

En el desglossam­ent, la unió bancària, la unió fiscal i un pressupost europeu. “Són fonamental­s els mercats de treball nacionals eficients, amb adequats nivells de protecció social, així com una política europea de cohesió. Són essencials més inversions en educació i formació profession­al per reduir el risc d’atur i preparar els treballado­rs europeus per als reptes de futur”, proclama el text pactat per mandataris d’univers ideològic tan divers: creixement sostenible i expansió de l’Estat de benestar és el frontispic­i.

Tant el portuguès António Costa com el grec Alexis Tsipras van posar l’accent en els esforços realitzats pels països del sud, i aquest últim va assenyalar, animat pel reconeixem­ent exprés d’Hollande, que va arribant l’hora de repensar una solució definitiva al deute grec, amb el benentès que l’eurozona “és un circuit tancat, en el qual el dèficit del sud d’Europa és el superàvit dels països del nord”.

Tots van coincidir a fer gala del front comú meridional, més sòlid quant a la necessitat d’una política migratòria comuna i de la qual el nord d’Europa sigui correspons­able, així com l’impuls dels plans de defensa i seguretat comuns. La seva unitat va ser més matisada en qüestions de política econòmica i exterior. Així, encara que tots van expressar la repulsa contra Al-Assad pel bombardeig amb armes químiques del passat 4 d’abril sobre població civil a Síria, i van donar suport a l’acció de resposta nord-americana ordenada per Donald Trump, Alexis Tsipras va evitar fer exprés el seu suport a la Casa Blanca en la compareixe­nça conjunta davant els mitjans, i Hollande, per la seva part, insistint en la urgència d’una solució diplomàtic­a a la guerra civil siriana, va assenyalar que la UE “no ha de deixar que Rússia cregui que pot arreglar Síria ella sola amb l’Iran”. La paraula triada per al consum davant l’evident sobresalt de l’expeditiva resposta del Pentàgon va ser “comprensib­le”: així, l’atac ordenat per Trump tenia “la intenció comprensib­le

D’ACORD AMB EL BOMBARDEIG Tots donen suport a l’atac de Trump, però demanen una solució diplomàtic­a per a Síria

MACROECONO­MIA Grècia i Portugal destaquen l’esforç dels països meridional­s i reclamen solidarita­t

d’impedir i evitar la distribuci­ó i l’ús d’armes químiques”.

Un altre assumpte eminent a l’agenda de la reunió va ser la postura davant el Brexit, i en aquest cas hi va haver pocs matisos: els set països del sud estan d’acord en mantenir una negociació en dos temps, de manera que no s’abordin els nous tractats comercials amb el Regne Unit mentre no s’hagi completat la desconnexi­ó. També van ratificar la confiança en el negociador de

la UE, Michel Barnier, i van posar l’accent en el mantenimen­t d’una posició comuna dels 27 segons el que es va acordar en les declaracio­ns de 29 de juny i 15 de desembre del 2016. I tots van esmentar, encara que no apareixia en la declaració conjunta, que els ciutadans europeus que viuen a la Gran Bretanya, així com els britànics que viuen a la Unió Europea, no poden convertir-se en “moneda de canvi” en les complexes negociacio­ns venidores.

 ??  ?? Nikos Anastassia­dis, François Hollande i Mariano Rajoy
Nikos Anastassia­dis, François Hollande i Mariano Rajoy
 ?? CHEMA MOYA / EFE ??
CHEMA MOYA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain