La Vanguardia (Català)

L’uzbek detingut a Estocolm diu que va actuar sota ordre de l’EI

“El bombardeig de Síria ha de cessar”, declara a la policia sueca Rakhmat Akilov

- ESTOCOLM Agències i redacció

Una Suècia commociona­da per l’atemptat de divendres passat va observar ahir al migdia un minut de silenci pels quatre morts i els 15 ferits atropellat­s per un camió a tota velocitat en un carrer comercial d’Estocolm. És el tercer atemptat a Europa en dues setmanes, després dels de Londres –amb el mateix modus operandi– i Sant Petersburg.

Mentrestan­t, la fiscalia sol·licitava que es mantingués empresonat l’uzbek de 39 anys que la policia assenyala com a autor. Es tracta de Rakhmat Akilov, la sol·licitud d’asil del qual havia estat rebutjada i sobre el qual pesava una ordre d’expulsió de Suècia. El sospitós, que passarà avui a disposició judicial, hauria confessat el crim, assegura la premsa sueca.

“He aixafat els infidels”, els va dir als agents que el van interrogar, segons Aftonblade­t. El mateix diari assegura que Akilov va dir que havia rebut una “ordre” directa del grup Estat Islàmic per atemptar a Estocolm. “El bombardeig de Síria ha de cessar”, hauria declarat.

Akilov, que té a l’Uzbekistan la seva dona i quatre fills, havia perdut la seva feina d’obrer de la construcci­ó, sembla que per quedar-se adormit. Al desembre se’l va informar que tenia quatre mesos per marxa de Suècia. Com que no ho va fer, al febrer el seu nom va entrar en una llista de gent buscada. Segons el seu entorn, no era especialme­nt religiós.

Les seves quatre víctimes són dues sueques –una és una nena d’11 anys que va parlar amb la seva mare per telèfon poc abans–, un britànic –Chris Bevington, de 41 anys, que treballava per a l’empresa musical sueca Spotify– i una dona belga de 31 anys.

El primer ministre, Stefan Löfven, va declarar ahir que el seu país no es rendirà mai al terror i es va adreçar a totes les víctimes: “Us vull dir que no esteu sols, que els nostres pensaments us acompanyen. Suècia és al vostre costat”, va declarar emocionat, en l’acte celebrat davant l’Ajuntament d’Estocolm. Löfven estava flanquejat per la família reial, ministres, diputats i membres dels serveis d’emergèncie­s.

“Estocolm continuarà sent una ciutat oberta i tolerant”, va prometre l’alcaldessa, Karin Wanngård. Al carrer per als vianants Drottningg­atan, el més freqüentat de la ciutat i blanc de l’atemptat, es van congregar centenars de persones al lloc del crim, davant el centre comercial contra el qual es va encastar el camió, que el terrorista havia robat poc abans.

Akilov, que va fugir de l’escena cobert de sang i vidres trencats, va ser detingut hores després al nord d’Estocolm. La policia ha interrogat més de 600 persones en relació

Les quatre víctimes de l’atemptat amb camió són dues sueques (una d’11 anys), un britànic i una belga

amb l’atac i un segon sospitós, la identitat del qual no ha transcendi­t, està detingut. No va quedar clar si el va ajudar.

El director adjunt de la policia nacional va advertir que la investigac­ió serà llarga: pot durar un any. La policia no va voler confirmar la confessió de què informava la premsa, però sí que va admetre que les declaracio­ns d’Akilov formen part de l’acusació.

Suècia va rebre un altre atemptat gihadista el 2010, sense víctimes, quan un refugiat iraquià es va fer esclatar a la mateixa zona.

 ?? JONATHAN NACKSTRAND / AFP ?? Una jove davant les flors dipositade­s al lloc de l’atemptat, al carrer per als vianants Drottningg­atan
JONATHAN NACKSTRAND / AFP Una jove davant les flors dipositade­s al lloc de l’atemptat, al carrer per als vianants Drottningg­atan

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain