La Vanguardia (Català)

Recompensa per caçar espies

- ISIDRE AMBRÓS Madrid

Els temps canvien a la Xina, però els hàbits es mantenen. El règim comunista que dirigeix el gegant asiàtic va tornar a demostrar ahir l’obsessió pel control i la seguretat. Les autoritats policials de Pequín van anunciar que recompensa­ran aquells ciutadans que ajudin a desemmasca­rar espies estrangers que actuen a la capital xinesa i contribuei­xin així a crear una gran muralla contra l’espionatge. L’anunci d’aquesta iniciativa es produeix pocs dies abans que se celebri el dia nacional d’Educació sobre Seguretat Nacional, el 15 d’abril.

A partir d’ahir els vint-i-dos milions d’habitants de Pequín disposen d’un nou al·licient per engrossir els seus comptes corrents i a més convertir-se en bons patriotes als ulls de les autoritats del país. Es tracta d’estar a l’aguait per informar els responsabl­es de la policia nacional de l’existència d’estrangers sospitosos d’espiar per a països estrangers. A canvi rebran una recompensa que pot oscil·lar entre els entre 1.300 i els 68.000 euros. Una xifra més que temptadora si es té en compte que el salari mitjà anual a Pequín se situa en uns 11.560 euros. Un premi que podran recollir fins i tot 90 dies després d’haver facilitat la seva informació, a més de reclamar protecció per a ells i la seva família si es consideren en perill.

Per frenar els instints dels més avaricioso­s, la policia ha advertit també que comprovarà la veracitat de les denúncies i castigarà els delators que hagin facilitats informacio­ns falses. No obstant això, ha subratllat que aquells que ho facin de bona fe no rebran cap sanció.

Per dur a terme aquestes tasques de contraespi­onatge els potencials informants disposaran de diversos canals, que els permetran mantenir l’anonimat si així ho prefereixe­n. Les autoritats han preparat tres vies de comunicaci­ó per desenvolup­ar aquesta tasca, segons un comunicat publicat a la seva pàgina web i reproduït en diversos mitjans de comunicaci­ó locals. D’una banda, tindran la possibilit­at d’accedir

a un telèfon vermell, que respondrà al número 12339, per passar les denúncies. També podran donar a conèixer les seves sospites enviant les seves notes per correu al número 9 de Qianmen East Avenue, Pequín, o podran donar la cara i acudir personalme­nt a la mateixa direcció per retre compte de les seves conjecture­s.

La policia justifica aquest estímul per construir “una gran muralla d’acer contra els espies i l’espionatge”, assenyala en la seva nota, perquè consideren que el seu país s’ha convertit en un objectiu preferent dels serveis d’intel·ligència a mesura que creix la seva influència. “Pequín és la primera opció per a agències d’espionatge estrangere­s i altres forces hostils per dur a terme activitats d’infiltraci­ó, subversió, divisió i robatori o destrucció d’informació”, subratlla el diari

Beijing News.

Aquesta crida als ciutadans pequinesos a demostrar el seu patriotism­e és un pas més de les autoritats xineses per vetllar per la seguretat. Una política que el Govern xinès ha desenvolup­at des que el president Xi Jinping va assumir el lideratge del país el 2013 i que va propiciar que l’any passat instaurés el dia nacional d’Educació sobre Seguretat Nacional.

Aquesta obsessió pel control i l’ordre social va impulsar les autoritats de Pequín a llançar l’any passat l’operació Amor Perillós. Una campanya en la qual s’advertia les joves xineses que enamorar-se d’un estranger era arriscat per a elles i per a la seguretat del país, perquè podien ser espies camuflats que únicament pretengues­sin aprofitar-se’n. Aquest any, les autoritats policials han fet un pas més i animen la població a delatar els qui considerin sospitosos d’atemptar contra els interessos nacionals.

Una crida que suposa convertir els vint-idos milions d’habitants de Pequín en informants potencials, davant els dos milions de què disposava fins ara, segons van assenyalar al seu dia funcionari­s locals.

Les autoritats policials animen a crear una “gran muralla” contra l’espionatge

 ?? FRED DUFOUR / AFP ?? Vigilància. El Govern xinès ha mostrat, des de l’ascens a la presidènci­a de Xi Jinping, una creixent obsessió
per la seguretat La Xina ofereix fins a 68.000
euros als ciutadans que denunciïn
agents estrangers
FRED DUFOUR / AFP Vigilància. El Govern xinès ha mostrat, des de l’ascens a la presidènci­a de Xi Jinping, una creixent obsessió per la seguretat La Xina ofereix fins a 68.000 euros als ciutadans que denunciïn agents estrangers
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain