La Vanguardia (Català)

Puigdemont veu diplomàtic­s espanyols crítics amb l’Estat

El president diu que se’ls obliga a “malparlar” del Govern

- ÀLEX TORT Barcelona

En dues setmanes Carles Puigdemont ha fet un tour de contactes pels Estat Units, s’ha vist a Atlanta amb l’expresiden­t nord-americà Jimmy Carter i ha despatxat amb dos congressis­tes dels Estats Units al Palau de la Generalita­t. El temps dirà si aquestes trobades han estat o no un èxit, però el cert és que l’acció del president ha suscitat reticèncie­s en els contraris a la independèn­cia, que, entre d’altres coses, critiquen el Govern català per fer ús de diners públics per a aquests actes. Però, a més, el president assegura que li consta que alguns diplomàtic­s espanyols critiquen l’Estat pel que “els obliga a fer” per impedir aquestes trobades.

Així, Puigdemont va asseverar a Catalunya Ràdio que alguns diplomàtic­s espanyols “se senten tremendame­nt incòmodes” amb el paper que afirma que els fa fer el Govern espanyol, atès que “han de malparlar” de la Generalita­t per “impedir” actes i reunions de l’Executiu català. El president va defensar “el dret” d’anar a “explicar-se pel món”, i va raonar que les crítiques als viatges i reunions del Govern català en l’àmbit internacio­nal són una prova més que l’Estat “pretén insistir en la idea de mentalitat de colònia” respecte a Catalunya.

Ahir, el PDECat i ERC van secundar el president i van coincidir a l’hora d’assegurar que veuen “nerviosism­e” dins l’Estat i el PP a causa de la diplomàcia catalana. El president i totes dues formacions independen­tistes diuen que els consten moviments per part del Govern central per impedir, al darrer moment, la reunió amb Carter. Si a això se li sumen les declaracio­ns del president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, assegurant que l’Executiu català va pagar milers d’euros per la trobada, aquesta tesi del “nerviosism­e” que esgrimeixe­n ara el PDECat i ERC s’ha vist reforçada.

Malgrat tot, els arguments d’uns i altres són ara mateix meres conjecture­s. Tot i això, la coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal, va argumentar que “les mentides” d’Albiol són el reflex de la “debilitat” i la inquietud del PP. “La debilitat es comença a manifestar quan els únics arguments que tenen són les mentides”, va subratllar Pascal, qui, a més, va reiterar que “és rotundamen­t fals que s’hagin pagat diners” per aquesta trobada.

El portaveu d’Esquerra, Sergi Sabrià, percep el mateix “nerviosism­e” de què parlava Pascal. El republicà, a més, va valorar la “capacitat” de la diplomàcia del Govern i va dir sentir-se’n “satisfet”. En tot cas, Sabrià va destacar que el procés independen­tista és “un conflicte amb l’Estat i no amb els ciutadans espanyols, que han de patir-lo com nosaltres”.

El PDECat i ERC veuen “nerviosism­e” en el PP per la “capacitat” diplomàtic­a de l’Executiu català

 ?? JORDI BEDMAR/GENERALITA­T DE CATALUNYA / ACN ?? El president de la Generalita­t va defensar el dret del Govern a “explicar-se pel món”
JORDI BEDMAR/GENERALITA­T DE CATALUNYA / ACN El president de la Generalita­t va defensar el dret del Govern a “explicar-se pel món”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain