La Vanguardia (Català)

El PNB subratlla la lleialtat amb Rajoy en el desarmamen­t

- JOKIN LECUMBERRI Pamplona

La bona sintonia entre el Govern basc i el central és més que clara en els últims mesos. El paper rellevant del PNB com a possible soci pressupost­ari a Madrid ha portat a un enteniment mutu que ha traspassat fins i tot un tema tan conflictiu com el desarmamen­t d’ETA, en què l’Executiu de Rajoy s’ha mantingut al marge però de què ha estat informat puntualmen­t pel partit basc. “La lleialtat ha estat total”, va declarar ahir el portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka.

Com era d’esperar, el Govern de Rajoy, acusat moltes vegades des d’Euskadi d’“immobilist­a” respecte al tancament de la violència, ha mostrat durant l’última setmana una actitud inflexible amb la banda terrorista, qualifican­t l’acte de Baiona de “teatre” i apel·lant a la seva “dissolució sense condicions”.

Aquesta actitud pública, allunyada de tot el procés, contrasta, malgrat això, amb les últimes declaracio­ns del PNB, en les quals s’assegura que la comunicaci­ó ha estat constant. “No ens hem reunit amb ETA –va explicar ahir Erkoreka–, però sí que hem parlat amb els actors que han participat en el procés: amb els artesans de la pau, amb la Comissió Internacio­nal de Verificaci­ó i amb les institucio­ns i responsabl­es del Govern espanyol i del francès.” Segons va revelar el portaveu jeltzale, el lehendakar­i Urkullu es va comprometr­e a informar de tot allò que considerés rellevant en un procés en què les parts han mantingut “una interlocuc­ió eficaç”. Les paraules d’Erkoreka no fan sinó confirmar el paper a l’ombra de l’Executiu central, que ja va donar a entendre el mateix Urkullu tot just dues hores després de produir-se el desarmamen­t. Un protagonis­me discret del qual també formaria part la discreció dels contactes amb La Moncloa.

Aquesta proximitat no és casualitat. Lluny dels xocs anteriors, la comunicaci­ó entre Executius passa per un gran moment. El PNB, que s’ha postulat com a aliat pressupost­ari a Madrid, té ara un paper fonamental al Congrés, una posició que ja ha donat els seus fruits en forma d’acords, com l’agilitació del tren d’alta velocitat a Euskadi, el desbloquei­g de les oposicions en l’Ertzaintza i, finalment, la mateixa aprovació dels comptes bascos, que avui tiraran endavant gràcies a l’abstenció del PP.

EL PROCÉS D’ETA “Ens hem reunit amb el Govern espanyol i el francès” assenyala Josu Erkoreka

ENTESA Les relacions entre el PP i el PNB passen ara per un dels seus millors moments

 ?? ADRIÁN RUIZ DE HIERRO / EFE ?? Josu Erkoreka
ADRIÁN RUIZ DE HIERRO / EFE Josu Erkoreka

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain