La Vanguardia (Català)

Les bosses de plàstic passen per caixa

-

$ partir d'ara, anar a comprar amb el cabàs, el carretó, les bosses de malla o les reutilitza­bles, serà la millor opció per a qui aposti pel medi ambient –i per la seva economia–. Des d'aquest mes d'abril, tots els establimen­ts comercials catalans –sigui quina sigui la seva tipologia– estan obligats a complir la llei 5/2017, de 28 de març, que estableix la prohibició de lliurar de forma gratuïta bosses de plàstic (inclòs l'oxodegrada­ble i el biodegrada­ble) als seus clients, a excepció de les bosses compostabl­es que compleixin els requisits de la norma UNEEN 13432 o equivalent, que es podran donar si així ho decideix el comerciant. La normativa afecta tant a les bosses que es donen a la caixa, a l'hora de pagar, com a les que es fan servir en els repartimen­ts a domicili, inclòs el comerç electrònic.

Les bosses de secció –que s'utilitzen per pesar la fruita i la verdura, el peix, etc.– no estan afectades per la prohibició. No obstant això, la Generalita­t, a través de l'Agència de Residus de Catalunya, està buscant vies per a la seva reducció, juntament amb altres elements d'un sol ús com les safates.

PREU DE LA BOSSA

La normativa no estableix cap preu mínim ni màxim per a les bosses de plàstic, únicament prohibeix que es distribuei­xin de for- ma gratuïta. El comerciant ha de vendre les bosses com un producte més i diferencia­t al tiquet, al preu que consideri més adient. Si els inspectors comproven que el comerç les continua regalant, aquest serà sancionat amb multes d'entre 400 i 4.000 euros.

PROBLEMÀTI­CA

Les bosses de plàstic, a més de consumir recursos en la seva producció, comporten importants impactes sobre el medi ambient. A causa de la seva lleugeresa són fàcilment transporta­bles pel vent i poden arribar a ser consumides pels animals, obstruir canonades i conductes, i arribar al mar amb greus conseqüènc­ies sobre els ecosisteme­s marins.

Amb aquesta iniciativa, Catalunya és, un cop més, pionera a l'Estat espanyol en l'aplicació de mesures legals per a la reducció del consum de bosses de plàstic.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain