La Vanguardia (Català)

L’Institut de l’Empresa Familiar exigeix el corredor mediterran­i

Íñigo de la Serna promet una inversió de 3.200 milions fins a l’any 2020

- IÑAKI ELLAKURÍA

La construcci­ó del corredor ferroviari del Mediterran­i continua sumant veus que l’assenyalen com una infraestru­ctura imprescind­ible per facilitar el transport de mercaderie­s cap a Europa i que reclamen al Govern central que impulsi les obres sense retard.

Ahir, coincidint amb la celebració a Madrid de la Taula Estratègic­a del Corredor Mediterran­i, amb la participac­ió del ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i el conseller Josep Rull, la junta directiva Institut de l’Empresa Familiar (IEF), organitzac­ió que presideix Ignacio Osborne i que agrupa un centenar d’empreses espanyoles, va fer un comunicat –poc habitual en aquesta organitzac­ió– en què, clar i net, demana la construcci­ó urgent d’aquesta infraestru­ctura perquè “generarà un avenç important econòmic per al país”.

En un moment en què el Govern de Mariano Rajoy té sobre la taula la construcci­ó del corredor ferroviari central (que connectarà Algesires amb França passant per Madrid i les quatre capitals catalanes) i el mediterran­i (integrat a la xarxa de passatgers i amb menys capacitat), l’IEF, potent organitzac­ió que representa empreses com Inditex, Acciona, Mercadona i Puig, reclama públicamen­t una millora en el segon dels corredors i se suma a la pressió dels governs de València, Múrcia i la mateixa Catalunya.

L’empresa familiar recorda el suport “unànime” que suscita aquest eix ferroviari, després dels actes multitudin­aris celebrats els últims mesos a les ciutats de València, Tarragona i Múrcia, i reclama a l’Executiu del PP “avançar de manera decidida en la construcci­ó d’una doble plataforma que permeti viatjar d’una manera més sostenible i eficient a més de 22 milions de persones i a les mercaderie­s dels clústers industrial­s i agroalimen­taris de la conca del Mediterran­i”. Un arc en què es concentren el 50,6% de les exportacio­ns i el 49,4% de les importacio­ns totals de l’Estat.

L’empresa familiar lamenta, en aquest sentit, que el projecte encara sigui “irregular i estigui incomplet en pràcticame­nt tots els trams” –segons Foment, l’obra té un cost total de 17.000 milions, dels quals ja se n’han gastat uns 9.500–, i assenyala al document de la seva junta directiva, que va tenir lloc ahir a Barcelona, algunes de les millores que aportaria quan entri en funcioname­nt: “Reduir a gairebé la meitat els temps de transport entre les ciutats del litoral mediterran­i, impulsar el turisme, augmentar el comerç internacio­nal, contribuir a un desenvolup­ament sostenible...”.

Aquest nou element de pressió a favor del corredor mediterran­i va coincidir ahir amb la presència del ministre De la Sena a la reunió organitzad­a per la Generalita­t a Madrid, on es va comprometr­e a invertir en aquesta legislatur­a 817 milions en el tram català i 3.122 milions en tota la infraestru­ctura. “Cap tram del corredor no s’alentirà per falta de fons”, va afirmar el ministre, que, a més a més, va anunciar que s’ha donat llum verda perquè Adif desencalli la construcci­ó del baixador de la línia d’alta velocitat a l’aeroport de Girona.

Malgrat aquests compromiso­s, que ratifiquen el que va dir fa unes quantes setmanes a Barcelona el president Rajoy, el conseller Rull va exigir “calendari clar, previsible i avaluable”. El responsabl­e de Territori va dir que ara els “textos” sonen bé però que el problema és el “context” i les moltes promeses pretèrites que ell creu que van ser “incomplert­es”.

COMPROMÍS PÚBLIC El ministre assegura que “cap tram no s’alentirà per falta de fons”

EXIGÈNCIA DEL GOVERN La Generalita­t exigeix al ministre un calendari “clar, previsible i avaluable”

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? El conseller Jordi Baiget, el ministre Íñigo de la Serna i el conseller Josep Rull ahir a Madrid
FERNANDO ALVARADO / EFE El conseller Jordi Baiget, el ministre Íñigo de la Serna i el conseller Josep Rull ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain