La Vanguardia (Català)

Nou ‘victimat’?

- Miguel Ángel Aguilar

Avança inexorable el calendari, comença a faltar temps per trobar acords i al final s’endevinen dues escoles de pensament, la que considera inevitable continuar en el rumb de col·lisió sota l’ensenya del referèndum compromès dins de les dates anunciades fins a arribar al xoc frontal, i la que prepara evitar-lo en l’últim moment mitjançant la reconducci­ó cap a una convocatòr­ia electoral en la qual els sobiranist­es o independen­tistes compareixe­rien amb l’avantatjós estigma afegit d’haver estat víctimes de la pèrfida Espanya.

Els actors en presència saben que per tenir opcions de continuar protagonit­zant l’escena política és fonamental arribar al final d’aquesta etapa salvant la cara. D’aquí la conveniènc­ia assumida d’erigir-se en un nou victimat, que sigui convincent dins del perímetre de Catalunya i també a escala internacio­nal, on prosseguei­x la recerca incansable de qualsevol suport real sense discrimina­rne la procedènci­a o, almenys, de contactes susceptibl­es de ser presentats per a consum intern com si ho fossin. Hi ha una causa que es vol catalana en exclusiva i es tracta de sumar-hi adherents o simpatitza­nts i de culpabilit­zar els qui en discrepen.

Assenyalat l’objectiu i declarat irrenuncia­ble, s’adverteix una preferènci­a visible pel xoc frontal clausewitz­ià amb renúncia prèvia a l’estratègia de l’aproximaci­ó indirecta del nostre Liddel Hart, sense atendre com Wellington preceptuav­a el que pogués estar succeint “a l’altre costat del turó”. S’intenta una desconnexi­ó incolora, inodora i indolora però amb molt de sabor. Es vol unir l’assumpció retòrica coram populo de la plena responsabi­litat mentre es descarregu­en les conseqüènc­ies processals en els voluntaris anònims i s’addueix ad personam l’excusa de no haver estat advertits de manera suficient.

Potser hauria de convenir-se que el joc polític té com a límit infranquej­able irrogar perjudicis al públic i atendre José Ángel Valente en el seu poema Nostalgia del destierro quan diu que el pitjor és creure que es té raó per haver-la tingut. Atents.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain