La Vanguardia (Català)

El Laboratori Europeu de Biologia Molecular obre una seu a Barcelona

Un centenar de científics investigar­an el desenvolup­ament d’òrgans i teixits

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Vuit grups d’investigac­ió en els quals treballara­n un centenar de científics arribaran a partir del segon semestre d’aquest any a la nova seu del Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL, per les seves inicials en anglès) que s’obrirà a Barcelona, segons va anunciar ahir Iain Mattaj, director general de l’EMBL.

Set dels vuit grups treballara­n principalm­ent en biologia del desenvolup­ament i amb cèl·lules mare per estudiar com es formen els òrgans i els teixits i comprendre què falla quan apareix una

“La investigac­ió ha de tenir un paper més destacat en el nostre model productiu”, diu Guindos

malaltia. El vuitè grup serà tecnològic: s’especialit­zarà en tècniques de microscòpi­a i en modelitzac­ió informàtic­a de sistemes biològics. Aquest vuitè grup no només donarà servei a investigad­ors de l’EMBL, sinó també d’altres institucio­ns, va avançar Mattaj.

Els investigad­ors de l’EMBL s’instal·laran en un espai de 800 metres quadrats a la quarta planta del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), l’edifici amb forma d’el·lipse i coberta de fusta que hi ha al costat de l’hospital del Mar. La ubicació s’ha triat per facilitar el treball en equip amb els equips del Centre de Regulació Genòmica (CRG), que també té la seva seu al PRBB i amb el qual l’EMBL ha estat col·laborant des del 2005. No en va, el principal artífex de l’obertura d’una seu de l’EMBL a Barcelona és Luis Serrano, que va treballar durant cinc anys a la seu central del laboratori europeu a Heidelberg (Alemanya) i que és l’actual director del CRG.

Es tracta de la primera nova seu que obre l’EMBL des del 1999, i la cinquena que crea en els seus 43 anys d’història –cap a Espanya fins ara–. “Barcelona és la ubicació perfecta no només perquè és una ciutat bonica, sinó perquè és un dels punts calents de la investigac­ió biomèdica a Europa”, va declarar Mattaj. “Busquem com podem complement­ar la nostra activitat amb el que no tinguem a la nostra organitzac­ió. La seu de Barcelona ampliarà l’agenda d’investigac­ió de l’EMBL”.

El calendari de feina preveu nomenar el director de la seu de Barcelona al maig. Un biòleg britànic especialis­ta en biologia de sistemes és el principal candidat per al càrrec. A partir d’aquell moment, el director ja treballarà al PRBB amb el seu propi grup d’investigac­ió i començarà la selecció dels altres grups.

“És una fita important per a la ciència espanyola”, va declarar ahir Luis de Guindos, ministre d’Economia, Indústria i Competitiv­itat, que va presentar l’acord per crear una seu de l’EMBL a Barcelona amb Iain Mattaj i el conseller d’Empresa i Coneixemen­t, Jordi Baiget. “L’economia espanyola està en un moment que hem d’aprofitar, amb un creixement que supera el de països del nostre entorn”, va dir Guindos. “Per arribar més lluny i millor, la investigac­ió ha de tenir un paper més destacat en el nostre model productiu”.

 ?? DAVID AIROB ?? El conseller Jordi Baiget i el ministre Luis de Guindos ahir en la presentaci­ó de la nova seu de l’EMBL
DAVID AIROB El conseller Jordi Baiget i el ministre Luis de Guindos ahir en la presentaci­ó de la nova seu de l’EMBL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain