La Vanguardia (Català)

Un ‘espia’ tecnològic per controlar turistes sorollosos

El 15% dels apartament­s de Barcelona han instal·lat un sensor que alerta quan se supera el nivell tolerable de soroll

- ROSA M. BOSCH Barcelona

El soroll és una de les queixes més habituals dels ciutadans que han de conviure al mateix edifici amb els ocupants d’apartament­s turístics. Per mitigar aquesta molèstia, uns 1.500 pisos vacacional­s de Barcelona han instal·lat un dispositiu intel·ligent connectat a internet que, quan se supera el nivell de decibels considerat tolerable per al benestar dels veïns, alerta automàtica­ment el propietari.

Els germans Nacho i Eduardo Suárez, dos enginyers de Girona, juntament amb el programado­r Marc Polo, són els creadors d’aquesta eina encaminada a millorar la convivènci­a entre residents i turistes. “Un sensor amb un microproce­ssador col·locat a l’interior de l’apartament monitora en temps real i durant les 24 hores del dia el soroll. La informació s’envia al núvol per processar-la de manera exhaustiva. Si es detecta que se sobrepasse­n els límits, el gestor de l’immoble rep un SMS o una trucada perquè avisi els llogaters”, explica Nacho Suárez.

Actualment el 15% dels pisos legals de Barcelona han col·locat aquesta mena d’espia, que també s’està utilitzant a Madrid, Sevilla, Màlaga, València i Tarragona, a més de la Gran Bretanya, la República Txeca i Portugal. Durant aquesta Setmana Santa, amb ocupacions del voltant d’un 85% a la capital, segons dades de l’Associació d’Apartament­s Turístics de Barcelona (Apartur), aquest artefacte, batejat amb el nom de Roomonitor, controlarà que els turistes més sorollosos no es passin.

Els germans Suárez han pogut comprovar el comportame­nt i els costums del turista des del seu bed

and breakfast del carrer Pau Claris i el seu alberg del costat de l’Arc del Triomf. De fet, les “oficines” del Roomonitor eren al hall d’aquest últim establimen­t fins que el setembre passat es van traslladar a la incubadora d’empreses de Barcelona Activa. “El problema és que als apartament­s no hi ha recepció, i hi ha gent que es pensa que pagant pot fer el que vulgui”, indica Suárez, que subratlla que aquest sistema d’escolta és totalment legal, ja que es limita a me- surar els nivells de soroll, a través d’algoritmes, sense comprometr­e la privacitat dels hostes, ja que no registra les converses. Per a cada habitatge es fixen els límits tolerables en funció de mida, caracterís­tiques i ubicació.

Cal recordar que el febrer passat l’Audiència de Barcelona va clausurar deu apartament­s vacacional­s d’una finca de Sarrià-Sant Gervasi pels greus problemes d’incivisme. Fins i tot una de les veïnes va declarar que va canviar de casa perquè ja “no podia més”.

Un 43% dels barcelonin­s consideren que la ciutat està arribant al límit de la seva capacitat turística, segons una enquesta municipal. Aquest percentatg­e s’eleva al 61,6% en el cas dels residents de Ciutat Vella. El 2016, 7,5 milions de persones van pernoctar a Barcelona.

Suárez defensa que, perquè una empresa sigui sostenible econòmicam­ent, ho ha de ser socialment i mediambien­talment. El pas següent que han fet aquests emprenedor­s ha estat crear un altre dispositiu que vigila que els hostes tanquin l’aire condiciona­t quan surten. Si no ho fan, s’apaga automàtica­ment pel mateix sistema que l’espia del soroll.

Quan es depassen els límits, el propietari del pis rep un SMS o una trucada perquè avisi els llogaters

 ?? DAVID AIROB / ARXIU ?? Els apartament­s turístics de Barcelona arribaran aquesta Setmana Santa al voltant d’un 85% d’ocupació, segons l’Apartur
DAVID AIROB / ARXIU Els apartament­s turístics de Barcelona arribaran aquesta Setmana Santa al voltant d’un 85% d’ocupació, segons l’Apartur
 ?? CÉSAR RANGEL ?? Eduardo i Nacho Suárez mostren en un ordinador el nivell de soroll en un pis turístic del centre de la ciutat
CÉSAR RANGEL Eduardo i Nacho Suárez mostren en un ordinador el nivell de soroll en un pis turístic del centre de la ciutat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain