La Vanguardia (Català)

El Port Fòrum trigarà una setmana a reflotar els vaixells

Les primeres hipòtesis apunten que l’incendi el va provocar una espurna d’una bateria o un curtcircui­t a la instal·lació elèctrica

- FEDE CEDÓ Sant Adrià de Besòs

El director general del Port Fòrum, Juan Conde, va confirmar ahir que les tasques per reflotar les sis embarcacio­ns que encara hi ha al fons de la dàrsena D-5 per l’incendi d’ahir es prolongara­n durant una setmana. Les flames van començar en una embarcació d’un matrimoni francès, que no va poder sufocar el foc amb els extintors de la nau, i van acabar calcinant deu vaixells. Les causes, segons les primeres hipòtesis, apunten a una espurna d’una de les bateries autònomes o a una disfunció del sistema elèctric. “Tots eren vaixells de gran eslora molt nous, no tenien més de dos anys, de manera que al mercat deuen tenir un cost d’uns tres milions d’euros”, va dir ahir un dels mariners testimonis de l’incident.

De moment, els pèrits de les companyies assegurado­res de les embarcacio­ns que ahir van quedar destrossad­es en dos incendis han començat a recollir dades per quantifica­r els danys. En paral·lel, el Departamen­t d’Interior de la Generalita­t també ha obert una investigac­ió “exclusivam­ent de caràcter intern, que no es divulgarà i que serà enviada directamen­t al jutge que porti el cas”, segons van avançar ahir fonts de la conselleri­a.

Els investigad­ors analitzara­n les declaracio­ns dels testimonis directes, que ahir amb diversos usuaris de la instal·lació portuària van coincidir a assenyalar que el segon sinistre, que va calcinar cinc embarcacio­ns més, es podia haver evitat si un equip dels bombers s’hagués quedat al port. Asseguren que “no hi va quedar ni un membre de seguretat, malgrat que un dels vaixells encara fumejava”. També confirmen que, tant en el primer incendi, que es va declarar a les set del matí de diumenge, com en el segon, que es va revifar a les 14.30 hores, els bombers “van trigar pocs minuts a arribar”, de manera que van poder evitar el que hauria estat una catàstrofe de proporcion­s enormes, ja que l’intens vent de garbí empenyia ràpidament les flames pel material inflamable que va quedar en suspensió a l’aigua, malgrat les barreres de contenció instal·lades per evitar que la contaminac­ió es propagui. La virulència de les flames va obligar a evacuar 21 persones d’altres embarcacio­ns pròximes al sinistre.

Sobre el segon incendi, Conde va declarar: “No sabem si s’hauria pogut evitar, però no demanarem explicacio­ns; no ens correspon a nosaltres fer-ho”. Una vegada finalitzat el procés d’investigac­ió, “s’informarà les companyies assegurado­res”, ja que totes les embarcacio­ns sinistrade­s complien amb els requisits legals i tenien els papers en regla i les asseguranc­es al dia.

Des de la concession­ària del port encara s’estan intentant localitzar alguns propietari­s dels iots destruïts. La majoria són de nacionalit­at alemanya i francesa que només venen a Barcelona en època de vacances. En el moment del sinistre, només el vaixell on van començar les flames estava ocupat.

Els armadors dels vaixells seran els que hauran d’assumir el cost de reflotar les seves embarcacio­ns, mentre que les companyies d’asseguranc­es es faran càrrec de la neteja dels residus tòxics que floten a la dàrsena i del procés de descontami­nació. Conde diu que des del port “es coordinara­n totes les accions”, l’operació dels bussejador­s, que permetrà saber la situació de les embarcacio­ns enfonsades i la tasca de les empreses especialit­zades en l’extracció de les naus.

Una investigac­ió oficial analitzarà l’absència dels bombers durant la segona deflagraci­ó

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Una de les deu embarcacio­ns afectades per les flames que va poder ser reflotada al Port Fòrum
ÀLEX GARCIA Una de les deu embarcacio­ns afectades per les flames que va poder ser reflotada al Port Fòrum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain