La Vanguardia (Català)

Barcelona ofereix terrats públics a les elèctrique­s per guanyar plaques solars

- Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona vol que apostar per les energies renovables no sigui un viacrucis per a ningú, que els nens dibuixin a l’escola cases amb plaques fotovoltai­ques en lloc de xemeneies que deixen anar fum... Per això ha preparat un programa d’impuls a la generació d’energia solar a Barcelona, amb l’objectiu de duplicar l’electricit­at procedent de fonts renovables en dos anys i passar d’1,8 a 3,9 MWp de potència fotovoltai­ca instal·lada a la ciutat.

Un dels àmbits en què es vol avançar per primera vegada és en la inversió de companyies elèctrique­s en edificis i espais públics cedits pel Consistori. Hi ha grans cobertes assolellad­es, com les dels poliesport­ius públics, que per dur a terme la instal·lació generadora d’energia requereixe­n una gran inversió que supera les possibilit­ats del govern municipal. La cessió del sostre públic a actors privats serà per un període de vint anys i es regirà per convenis de col·laboració empresaria­l en activitats d’interès general, el concepte que es fa servir per a la llei de Mecenatge, “molt utilitzada en l’àmbit cultural però encara desconegud­a en aspectes com l’energètic”, segons el regidor d’Energia, Eloi Badia.

D’aquesta manera, s’espera captar 1,3 milions d’inversió privada. A aquesta fórmula també es podrien acollir iniciative­s d’inversió col·lectiva amb petites aportacion­s de particular­s, com la que ja funciona al mercat del Carmel des de fa una dècada.

A la inversa, el govern municipal preveu inversions en parets mitgeres privades que necessiten millores per convertir-les en generadore­s d’energia neta. Ja hi ha un conveni consensuat a punt per ser firmat amb les comunitats de veïns dels edificis que donen als jardins Josep Goday, a les Corts.

El gruix de la instal·lació de plaques solars anirà a càrrec de l’Ajuntament. Es farà en 48 edificis i equipament­s municipals repartits per tots els districtes de la ciutat. S’invertiran 12,3 milions d’euros els pròxims dos anys als terrats d’escoles, bibliotequ­es i centres cívics. L’Ateneu Popular Nou Barris, el casal d’entitats Mas Guinardó i la biblioteca Les Corts Llongueras són alguns dels que ja tenen un projecte dissenyat a punt per materialit­zar-se. La tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, apunta que són edificis d’alta concurrènc­ia “per potenciar la pedagogia i demostrar que l’autoconsum és viable”. Els projectes es redactaran al llarg dels pròxims mesos i la instal·lació es farà entre finals d’aquest any i principis del que ve.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain