La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Presumirà del seu ventall. Penyores als garatges.

2 Quan Figo perdia el cap. Vàcua com una campana. Xuto fort, però sense aixecar la pilota ni un pam de terra. 3 Fa baixar un semitò a la nota que acompanya. Cites. 4 Trossos de suro dolents que són trets de les pannes. Redol de coses agafades entre elles. 5 Pinyol polar. Minvar les tempestes que assolaven l’estat de Maine. El plumífer que incita a la rima. 6 Foll com un pinsà decapitat. Element químic que porta la família a l’horta. Símbol de triomf. 7 Cartografi­ï. Extreuran del subsòl. Un gos a l’alfabet. 8 Iode. El cant més col·lectiu. Repetir. 9 Sí provençal. Els que classifiqu­em en el Top 10 i provoquen la teva absència. La cadena radiofònic­a més existencia­l.

10 Regals nadalencs. Remena. Tampó, ni que sigui a les fosques. 11 Es dirigí. Boig, tocat de l’ala, sonat. En un cert sentit, guanys d’especulado­r.

12 A l’interior d’un antre. Al final, l’emplaci a Itàlia. Fumis sense deixar rastre. 13 Unió d’un enclític amb el mot precedent, com a porta’l. Membre del selecte club alfabètic.

14 Madureses paulines. Acostar-s’hi a frec.

VERTICALS 1 Mostro el meu entusiasme com un veritable fanàtic. Expressade­s de manera felina. 2 Absència o disminució del sentit del gust. Alcaloide líquid que hom obté d’una umbel?lífera que podria créixer a Conney Island. 3 Patronímic­s. Núria Parks Companys. Cloc. 4 Símbol de temps mort. Vegades. Telen sense vocalitzar. 5 Crema tot fent flama a l’estat d’Alabama. Una grega al capdavant dels romans manxols. La Murdoch aprecia l’arc de sant Martí.

6 Rinxola. Danses cortesanes europees sense cap relació amb els galldindis. 7 El patidor sempre el porta al cor. Metges especialit­zats en concrecion­s i càlculs. Dia sense albada.

8 Surt del niu, l’ocellet. Covador. Res no és. 9 El pedal que accelera. Forma del verb que expressa una acció passada sense interessar-se per la seva durada ni per la seva posició respecte a una altra acció. Associació de llibreters religiosos. 10 As. Assenyalat. Estella un tronc, és clar que sí.

11 Ferrocarri­l que pot ser de vida o de fira. Daltabaixo­s marins. Sentíem.

12 Udol. Li clavin una bona allisada. Tub foradat pel mig. 13 L’arma blanca que té més magatzem. Fa canviar d’idea algú. 14 Excavar per dessota. Unir-se en matrimoni.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain