La Vanguardia (Català)

Revisar l’arbitratge

- Santi Nolla

José Alejandro Hernández Hernández és l’àrbitre canari de 34 anys que xiularà el clàssic Madrid-Barça el dia de Sant Jordi. És conegut. Va ser el que no va veure com la pilota entrava un metre dins la porteria en un Betis-Barça i que va escandalit­zar mig món i deixar tocada la imatge de la Lliga. Tampoc no va assenyalar, en aquella mateixa jugada, un penal clar a Neymar. Fa la sensació que donar-li el partit més important de l’any és un premi. Dels 15 partits que ha arbitrat aquesta temporada, en set ha guanyat l’equip de casa.

El Madrid no volia Undiano Mallenco, el col·legiat navarrès amb qui en els 15 partits arbitrats aquest any l’equip visitant ha guanyat set vegades. Precisamen­t Hernández Hernández va ser el col·legiat del BarçaMadri­d de la temporada passada que l’equip blanc va guanyar per 1-2 al Camp Nou.

Els madridiste­s poden recordar que Hernández va ser qui va expulsar Cristiano Ronaldo a Còrdova, després de dues agressions del portuguès, que es va acabar netejant l’escut en un gest de menyspreu a l’afició cordovesa quan marxava del camp. Hi ha relat per justificar la seva presència. Amb els àrbitres sempre n’hi ha. Donen joc per justificar qualsevol posició, però que l’àrbitre de l’error del Villamarín sigui el que xiuli el clàssic fa pensar en allò de si no vols caldo, dues tasses.

La clau dels àrbitres és en les designacio­ns. Sempre ha estat així. Hi ha àrbitres casolans i n’hi ha de més valents. I en els jutges de línia, que sovint són els que decideixen. És evident que s’han d’ajudar. El que compta és que es deixin. Per això cal que les noves tecnologie­s s’apliquin

L’àrbitre del clàssic no va veure un gol contra el Betis que va entrar un metre; premi? Cal fixar-se en les designacio­ns

amb rigor i sentit comú. Estaran més protegits. Els àrbitres, els clubs i els aficionats. S’ha de fer sense precipitac­ió i amb mètode. Cal instal·lar l’ull de falcó i el videoarbit­ratge (VAR) reduir-lo als gols o al que passi a l’àrea. No més enllà, però cal ajudar de debò els col·legiats.

Gil Manzano, que va xiular el Màlaga-Barça en què l’equip blaugrana es va allunyar de la Lliga, va ser sorprès sortint de l’estadi de la Ceràmica de Vila-real amb bosses del Reial Madrid. En la seva carrera ha expulsat Suárez i Neymar i li ha ensenyat targeta groga a Messi. També va anul·lar un gol al Màlaga que era legal i un altre a la Reial Societat vàlid quan es va enfrontar al Barça.

Sempre hi ha relat per poder compensar, però en les coses grosses, aquesta temporada, el Madrid està sortint més beneficiat que el Barça. Una altra cosa és si s’afavoreix més els equips grans que els petits, però el duel clàssic pinta més blanc que negre pel que s’ha vist i el que no s’ha vist fins ara.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain