La Vanguardia (Català)

Penals en tres dimensions

Els Deltas de San Francisco volen fer-se un lloc en el món del futbol com a pioners de la robòtica i la intel·ligència artificial

- Rafael Ramos

En un futur que és passada la cantonada, camions sense conductor aniran a tot drap per les autopistes, la sanitat pública no atendrà ni fumadors ni grassos (i als seguidors del Barça, només la catalana), les cafeteries funcionara­n com una màquina gegant de Nespresso, càmeres de videovigil­ància no perdonaran la més mínima infracció d’aparcament, i els inspectors d’Hisenda seran robots sense compassió a l’hora de posar multes. Temps al temps.

En el futbol, l’espectacle de l’altre dia en l’amistós França-Espanya no serà ni la punta de l’iceberg. Àrbitres electrònic­s decidiran sobre els penals i els fores de joc (gairebé sempre a favor del Reial Madrid, com els de carn i ossos), i a l’entrada dels estadis, en comptes dels coixins i els fulls per seguir el marcador simultani Dardo com als anys seixanta, es repartiran sensors i ulleres especials per realçar l’experiènci­a del partit. Igual com en el cinema, les jugades es veuran en tres dimensions i se seguiran amb la narració del comentaris­ta favorit i més ambient del que en realitat hi ha al camp.

Ciència-ficció? Ni de bon tros. Els propietari­s dels San Francisco Deltas, que han fet la fortuna a la Vall del Silici, ja estan assajant la tecnologia pertinent i aplicant al futbol els últims descobrime­nts en el camp de la intel·ligència artificial. Fins i tot han desenvolup­at un algoritme per col·locar al camp els aficionats segons les seves inclinacio­ns, de manera que a qui aquells que tinguin tirada per un jugador o un club europeu determinat siguin a prop els uns dels altres. No cal dir que la idea és anatema per als que critiquen la superficia­litat de les grades d’animació, una successió de crits i càntics que no tenen res a veure amb allò que passa en la gespa, i de fet arruïnen els silencis, els xiulets, les exclamacio­ns i els murmuris espontanis que formen part del tempo dels partits. Déu ens deslliuri dels robots, i dels humans robotitzat­s!

Però el progrés és el progrés. I l’únic que els falta als innovadors de la Vall del Silici és un bon equip de futbol, perquè els nounats Deltas juguen a la North American Soccer League (NASL), la segona divisió del soccer als Estats Units, però sense possibilit­at d’ascens, com una lliga a part. I l’única manera d’escalar és que s’ampliï l’MSL, o substituir alguna de les franquície­s ja existents que perden diners. Així és l’esport a l’altra banda de l’Atlàntic.

San Francisco té els mítics 49ers de l’NFL (Joe Montana, Dwight Clarke, Jerry Rice...), els Golden State Warriors de l’NBA (amb seu a Oakland, a l’altre costat del pont) i els Giants de beisbol (guanyadors de les Sèries Mundials vuit vegades). Però el soccer, per les raons que sigui, no ha fet mai forat, i equips com els Golden Gate Gales, els Clippers i els Stompers van durar menys que un caramel a la porta d’una escola. Ni tan sols la possibilit­at que Ferenc Puskas fos l’entrenador el 1967 va generar prou interès. L’equip més proper que tenen els aficionats al futbol són els San José Earthquake­s, 75 quilòmetre­s al sud. I més enllà, Los Angeles Galaxy, els Portland Timbers i els Seattle Sounders.

Els Deltas són l’últim intent de convertir San Francisco en una ciutat futbolísti­ca, aquesta vegada amb l’ham de la robòtica i l’alta tecnologia. En realitat, pels seus inversors (que han fet la fortuna a Apple, Google, Amazon, PayPal, Twitter, Microsoft, Yahoo i d’altres) els títols són tan importants. El que compta és que els programes de software, que crearan al camp una “realitat magnificad­a” i imatges tridimensi­onals generades per ordinador, tinguin demanda i es converteix­in en un magnífic negoci. “Si fracassem ens diran bojos, però si triomfem diran que som uns genis”, diu el colombià Andrés Helmick, director executiu del club. De moment l’equip juga a l’històric Kezar Stadium del Golden Gate Park (l’antiga llar dels 49ers), fuetejat pels endimoniat­s vents de la badia, amb capacitat per a només 10.000 espectador­s.

Tot i això, per molt que avanci la ciència i encara que els robots s’apoderin del futbol, hi ha coses que no canviaran mai. Els tripijocs i la corrupció continuara­n a l’ordre del dia, jutges i fiscals seran merengues, les cantonades del Bernabeu es requalific­aran tantes vegades com calgui i la seva llotja serà tot el que diu Piqué i molt més. En dues dimensions, en tres o en quatre. En color o en blanc i negre. Amb ulleres interactiv­es o sense. És un algoritme elemental.

La ciutat té els 49ers, els Giants de beisbol i els Warriors, però els falta un bon equip de ‘soccer’

 ?? SCOTT A. MILLER / EFE ?? Georgi Hristov (10) en una imatge amb els Tampa Bay Rowdies, del campionat NASL
SCOTT A. MILLER / EFE Georgi Hristov (10) en una imatge amb els Tampa Bay Rowdies, del campionat NASL
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain