La Vanguardia (Català)

Saracho admet que el Popular necessita ampliar capital i no descarta vendre’l

El president del banc explica als accioniste­s que queda poc temps per actuar

- LALO AGUSTINA

Emilio Saracho, president de Banco Popular des de fa un mes i mig, va reconèixer ahir a la junta general d’accioniste­s la crua realitat: és necessari realitzar una nova ampliació de capital i, encara que s’esforçarà per evitarho, això pot comportar la venda de l’entitat. Després que es donés a conèixer aquest anunci, l’acció es va enfonsar a borsa i va tancar amb un descens del 9,61%, fins als 0,73 euros, deixant la valoració del conjunt de l’entitat en 3.080 milions.

En la primera compareixe­nça pública, el banquer fitxat de JP Morgan pel consell d’administra­ció per dirigir la nau en el moment més crític de la seva història va parlar sense embuts. “Estem abocats a augmentar capital per continuar cap endavant –va dir Saracho en el seu discurs inicial– o, eventualme­nt, podríem participar en una ronda de consolidac­ió”, és a dir, vendre el banc al millor postor.

Els accioniste­s, que el juny passat van posar 2.500 milions per reforçar els recursos propis del banc, ja ho sabien, però ahir va ser la primera vegada que el banc ho va admetre públicamen­t. Alguns d’ells van demanar a Saracho que exigís responsabi­litats a l’anterior equip gestor, encapçalat per Ángel Ron, i que no li paguessin els 24 milions del pla de pensions per ser els causants de la situació crítica del banc i l’enfonsamen­t de l’acció en borsa. De poc ha servit l’esforç. Ara farà falta posar-hi més diners.

Després de comptabili­tzar pèrdues per valor de 3.485 milions d’euros l’any passat i d’anunciar que falten provisions per 630 milions més, el capital del banc en aquest moment és –com ho va definir Saracho– “suficient però ajustat”. Tan ajustat, que és a punt de caure per sota del mínim que exigeig la regulació i molt lluny del nivell que exigeix el mercat als bancs per tenir certa folgança. En números, això es tradueix entre 3.000 i 4.000 milions de capital addicional que cal aixecar, segons els accioniste­s. O potser més.

Ara per ara, la xifra necessària és incerta i Saracho, en resposta a un accionista, va assegurar que necessitar­ia temps, encara que no massa, per concretar: “Quant i com serà no ho sé, ja que dependrà de com venguem els actius i de com evolucioni el negoci”. El nou president del Popular va aclarir a un altre dels accioniste­s que s’havia de limitar a presentar l’estratègia, però no el pla per dur-la a terme. “Els plans no s’escriuen, s’executen”, va afegir.

El que sí que va dir va ser que aquest pla no seria revolucion­ari i que passaria per continuar amb la neteja del balanç de tot el relacionat amb l’immobiliar­i –un risc xifrat en 36.000 milions d’euros– i concentrar-se a Espanya per treure partit del negoci de pimes i banca personal, el millor que té el Popular.

A curt termini, doncs, l’estratègia és trampejar el temporal, vendre els actius no estratègic­s –inclòs el sanejament del totxo– i tot el negoci de fora d’Espanya i guanyar una mica de temps perquè, de la mà de les desinversi­ons i la gestió del dia a dia, es recuperi la confiança del mercat en el Popular. Llavors, passat aquell temps imprescind­ible de què tan escàs va el banc, arribarà el moment d’acudir al mercat amb una operació “que no sigui només per complir amb els nivells requerits de capital, sinó per assolir un volum de fons propis que permeti al banc garantir l’execució de la seva estratègia i competir en igualtat de condicions” amb els seus competidor­s.

Malgrat l’evident disgust dels accioniste­s, aquests van aprovar els comptes del 2016 amb el 93% dels vots. La junta d’accioniste­s també va ratificar el nomenament de Carlos González Fernández com a conseller independen­t amb un suport del 97,5% i d’Antonio GonzálezAd­alid amb el 83,4% dels vots, així com la reelecció de PwC com a auditor. Acabada la junta, el consell d’administra­ció es va reunir per acceptar la renúncia de Pedro Larena com a conseller delegat, després de set mesos en el càrrec, i el nomenament del seu substitut: Ignacio Sánchez Asiaín, exdirectiu del BBVA, Kutxabank i, fins ahir, conseller d’Abanca.

AMPLIACIÓ SENSE CONCRETAR “Quant i com, no ho sé: dependrà de com venguem els actius i com vagi el negoci”

NOU CONSELLER DELEGAT Pedro Larena, que ja va dimitir, deixa pas a Ignacio Sánchez Asiaín, exdirectiu del BBVA

 ?? DANI DUCH ?? El dimissiona­ri Pedro Larena, darrere del nou president, Emilio Saracho (assegut)
DANI DUCH El dimissiona­ri Pedro Larena, darrere del nou president, Emilio Saracho (assegut)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain