La Vanguardia (Català)

La Generalita­t convocarà ben aviat 7.500 places d’ocupació pública

Els sindicats reclamen un calendari per al retorn de les extres del 2013 i 2014

- ÓSCAR MUÑOZ

L’Administra­ció catalana convocarà ben aviat una oferta d’ocupació pública amb 7.500 places per a sectors considerat­s prioritari­s. Aquesta va ser la principal mesura plantejada pel Govern català als sindicats CC.OO., UGT i IAC-Catac a la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics de Catalunya, reunida ahir, de la qual els representa­nts dels treballado­rs van sortir insatisfet­s perquè, segons van explicar, la trobada va quedar en l’anunci d’aquesta convocatòr­ia i no hi va haver compromiso­s ni avenços significat­ius en assumptes que consideren fonamental­s, com la conversió d’interins en fixos o la recuperaci­ó de les pagues extres del 2013 i el 2014.

L’oferta d’ocupació pública, que respon al compromís adquirit pel president Carles Puigdemont en el debat de política general i s’inclou en els pressupost­os de la Generalita­t del 2017, és la més gran des del començamen­t de la crisi, segons va assegurar Meritxell Masó, secretària d’Administra­ció i Funció Pública. La convocatòr­ia inclourà, entre d’altres, 2.500 metges i infermers, 2.000 docents, 500 policies i 150 bombers.

Els sindicats van lamentar que no fos possible negociar res sobre aquesta oferta, ja que es va presentar com una mesura tancada, i van recordar que a Catalunya hi ha uns 48.000 interins, una xifra que, van assegurar, és la que calcula la mateixa Administra­ció catalana. Sobre aquest assumpte, Masó es va comprometr­e a avançar en un dels grups de treball creats en paral·lel a la mesa per elaborar un cens de temporalit­at de la plantilla de la Generalita­t. La secretària va afegir que amb aquest document s’espera poder tancar un acord sobre quina ha de ser la base d’eventualit­at i també sobre els mecanismes per impulsar un pla per estabilitz­ar-la. En aquest sentit, es va mostrar disposada a definir un pla que s’aplicaria, seguint la legislació estatal, als interins que acumulin almenys tres anys de treball en l’Administra­ció, la qual cosa es concretari­a en una xifra d’entre 20.000 i 25.000 persones que caldria regularitz­ar en el termini de tres anys.

Joan Maria Sentís, de CC.OO., va lamentar que el Govern català anés a la reunió únicament per presentar l’oferta de 7.500 places públiques pactades al Parlament i poca cosa més. “Volíem parlar a fons de

El Govern, disposat a negociar un pla per estabilitz­ar l’ocupació d’entre 20.000 i 25.000 interins en tres anys

la precarieta­t –va explicar–, que afecta massa empleats públics, i de com podrien sortir d’aquesta situació aplicant l’esquema previst pel Govern central (que ha tancat un acord amb els sindicats per crear 250.000 places en tres anys); però s’hi han negat, no han volgut prendre cap compromís”. En la mateixa línia, Esteve Sánchez, d’UGT, va criticar que la trobada d’ahir acabés sent “un mer tràmit” perquè “tot ja estava decidit”.

Els representa­nts sindicals també van reclamar al Govern que presenti en el termini de quinze dies una proposta de calendari de devolució de les pagues extres del 2013 i el 2014, així com altres drets perduts arran de les retallades durant la crisi, com el Fons d’Acció Social. Sentís va recordar que els sindicats ja van presentar la seva proposta fa un mes i encara no han rebut cap resposta. Assumpta Barbens, d’IAC-Catac, es va mostrar “indignada” que no s’hagués pres en considerac­ió les peticions sindicals i només es presentés l’oferta pública d’ocupació. “Els treballado­rs públics som molt pacients i coneixem la situació econòmica –va manifestar–, però el que demanem és un calendari de retorn dels drets que es van retallar durant la crisi”.

La secretària d’Administra­ció i Funció Pública va recordar que hi ha dos grups de treball paral·lels a la mesa reunida ahir que estan negociant aquestes reivindica­cions pendents plantejade­s pels sindicats. Masó, a més, va destacar que aquest abril els treballado­rs públics rebran globalment 220 milions d’euros en concepte del retorn del 34,42% de la paga extra del 2012.

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? La convocatòr­ia inclourà sectors considerat­s estratègic­s, per exemple 2.500 metges i infermers
XAVIER CERVERA / ARXIU La convocatòr­ia inclourà sectors considerat­s estratègic­s, per exemple 2.500 metges i infermers

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain