La Vanguardia (Català)

El totxo, gran culpable de la baixa productivi­tat

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Més que la productivi­tat del treball, que avança molt lentament, l’economia a Espanya es veu llastada per l’escassa productivi­tat de les inversions. Ho conclou un informe de la Fundació BBVA i l’Ivie, publicat ahir, que vincula “la limitada capacitat de generar valor” del sistema productiu a l’“excés d’inversió en actius immobiliar­is”.

Des del 2000, la productivi­tat del capital a Espanya ha caigut un 27%, amb un descens mitjà del 2% anual, una tendència que s’ha mantingut en els anys de recuperaci­ó. A què es deu aquest retrocés en l’aprofitame­nt de les inversions? Fonamental­ment, a la compra d’immobles durant la bombolla –basada en l’expectativ­a de la revaloritz­ació dels actius, i no en la productivi­tat a llarg termini–, unes inversions “molt duradores”, que minven la rendibilit­at de les empreses durant molt de temps. I també a caracterís­tiques del sistema productiu, com la mida insuficien­t de les empreses, l’especialit­zació en activitats de baix contingut tecnològic­a i la “insuficien­t” qualificac­ió i experiènci­a dels equips directius, detalla l’estudi. El totxo representa encara gairebé el 85% de l’estoc de capital net a Espanya.

Amb la crisi econòmica va canviar el patró de la inversió, van assegurar ahir els codirector­s de l’informe Lorenzo Serrano i Francisco Pérez, amb un desplaçame­nt progressiu de la construcci­ó i els serveis públics al sector industrial i activitats profession­als, telecomuni­cacions i tecnologie­s de la informació. Encara que continua sent insuficien­t per mantenir el ritme davant altres economies més avançades, van alertar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain