La Vanguardia (Català)

Fiança de 10 milions a Serra i altres consellers de CX

El jutge decideix obrir judici oral pels sous de la cúpula

- EDUARDO MAGALLÓN

El judici pels sous de Serra i Todó se suma a un altre per diverses operacions immobiliàr­ies

El titular del jutjat d’instrucció número 30 de Barcelona ha dictat fiança de 10,3 milions per a l’exvicepres­ident del Govern, Narcís Serra, l’exdirector general de Catalunya Caixa, Adolf Todó, i 39 exconselle­rs més de l’entitat pel cas dels increments de sou de la direcció en plena crisi del banc. L’entitat va acabar sent rescatada per l’Estat, que va injectar-hi uns 12.000 milions d’euros de diners públics.

El conjunt dels investigat­s hauran d’aportar una fiança de 2,6 milions d’euros per les “possibles responsabi­litats civils” respecte a l’organisme públic Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB). A més hauran de consignar una altra fiança de 7 milions a favor de Catalunya Caixa, avui integrada dins del BBVA. A la interlocut­òria, el magistrat Julián G. de Eulate va determinar que específica­ment Adolf Todó aporti una fiança de més de 800.000 euros.

A la mateixa interlocut­òria es decreta l’obertura del judici oral contra l’increment de les retribucio­ns al president i a la resta de l’alta direcció mentre la situació de l’entitat s’anava deterioran­t fins a fer-se insostenib­le i requerir ajuts públics.

El judici pels salaris de la direcció és diferent del que se segueix també contra ells per mala gestió al capdavant de l’entitat. L’Audiència Nacional ha imputat Serra, Todó i 14 exconselle­rs més i exdirectiu­s per un presumpte delicte d’administra­ció deslleial entre els anys 2000 i 2013 que hauria caudat un forat en l’entitat per valor de 721,4 milions d’euros. En concret, l’Audiència analitza 30 operacions immobiliàr­ies a Espanya, Polònia i Portugal.

En relació amb els sous, en l’escrit d’acusació de la Fiscalia es demanava quatre anys de presó per a Serra i altres exdirectiu­s. El text destaca que després que Catalunya Caixa va contractar Todó com a director general i Jaume Massana com el seu adjunt, el 2008, i “malgrat la difícil situació econòmica i especialme­nt d’aquesta caixa, els seus sous no van parar de pujar durant els anys 2009, 2010 i 2011”. Todó va passar de cobrar 685.000 euros el 2008 a 1,37 milions el 2010, incloent la part fixa i la variable.

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Narcís Serra el 2013, després de prestar declaració als jutjats
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Narcís Serra el 2013, després de prestar declaració als jutjats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain