La Vanguardia (Català)

Ernst Gamperl ARTESÀ GUANYADOR DEL LOEWE

- FERNANDO GARCÍA Madrid

L’alemany Ernst Gamperl és ebenista i és un artista. La Fundació Loewe li va atorgar ahir el seu acabat de crear premi d’artesania, dotat amb 50.000 euros. L’obra reconeguda és un vas fet amb la fusta d’un roure caigut en tempesta.

Els vasos pels quals ahir l’alemany Ernst Gamperl va guanyar el premi d’artesania de la Fundació Loewe que s’acaba de crear semblen grans gerres de ceràmica o de fang tractat. I, tot i això, són bàsicament de fusta, malgrat que amb una mica d’argila, terra i pols de pedra. També semblen obres d’art, no pas peces d’artesania. Però es poden considerar totes dues coses, com passa amb la resta de les creacions dels 26 finalistes selecciona­ts entre els 4.000 candidats al Loewe Craft Prize 2017. L’actriu britànica Charlotte Rampling es va encarregar de lliurar el guardó al Col·legi Oficial d’Arquitecte­s de Madrid.

Ernst Gamperl (Munic, 1965) és ebenista. Té el títol de graduat en aquest ofici i un màster en tornejamen­t de fusta. Fa uns quants anys hauríem associat la seva especialit­at a la formació profession­al –la desdenyada FP– i no a l’elevat món de les belles arts. Per sort, aquesta mana de classisme va desapareix­ent, i, com diuen els organitzad­ors d’aquest premi quan es refereixen a les obres dels aspirants, hi ha vasos, joies, mobles, teles, penjolls, fermalls i ornaments que, per tot el que enclouen i suggereixe­n, “desdibuixe­n els límits entre l’art i l’artesania”.

L’artista/ebenista guanyador del Loewe va presentar tres peces a l’exposició que el públic podrà veure al mateix Col·legi d’Arquitecte­s de Madrid fins al 10 de maig, i més endavant a Nova York i a Tòquio. L’obra premiada es diu Arbre de vida, i està confeccion­ada a partir d’un immens roure de 300 anys que una tempesta va arrencar de terra. Vist de prop, el recipient reprodueix amb claredat les formes d’un arbre amb unes fines línies i fissures.

El jurat, presidit per la periodista Anatxu Zabalbeasc­oa, va reconèixer amb sengles mencions especials, dotades amb 5.000 euros, el japonès Yoshiaki Kojiro pel seu Structural blue –un bol de vidre blau– i la família mexicana d’Artesanías Panikua per la seva representa­ció del déu sol Tata Curiata, feta de fibres de blat.

 ??  ??
 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? Charlotte Rampling va lliurar el premi al guanyador, Ernst Gamperl
FERNANDO ALVARADO / EFE Charlotte Rampling va lliurar el premi al guanyador, Ernst Gamperl

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain