La Vanguardia (Català)

Francesc anirà a Egipte

Al-Sissi decreta l’estat d’emergència durant tres mesos i desplega l’exèrcit

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Els atemptats contra dues esglésies coptes que han deixat 45 morts no alteraran els plans del papa Francesc de visitar el país del Nil, on participar­à en diversos actes d’agermaname­nt amb la comunitat musulmana, a la recerca d’un diàleg més necessari que mai.

Francesc va confirmar ahir que viatjarà al Caire com estava previst, els dies 28 i 29 d’aquest mes, malgrat els brutals atemptats de diumenge contra dues esglésies de cristians coptes i els obvis problemes de seguretat que comportarà la seva presència a Egipte.

Ja poques hores després dels atacs, en els quals van morir almenys 45 persones i 130 més van resultar ferides, el portaveu de la Santa Seu, el nord-americà Greg Burke, va indicar que no hi havia canvi de plans. Ahir, el mateix Papa ho va ratificar durant una trobada amb els superiors dels ordes franciscan­s.

“El Papa està molt informat i ha confirmat amb gran fermesa el seu viatge a Egipte –va indicar a Ràdio Vaticana el pare Marco Tasca, ministre general de l’orde franciscà dels frares menors conventual­s–. I, a més, ens ha informat que avui ha partit (cap a Egipte) el cardenal Kurt Koch (president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Unitat dels Cristians) per preparar el terreny i els discursos que es faran”. Alguns dels franciscan­s interlocut­ors del Papa havien tornat fa pocs dies de Síria i el van informar de la situació.

En una entrevista al Corriere della Sera, el número dos de la Secretaria d’Estat, el cardenal Angelo Becciu, va reconèixer que els atacs contra els coptes, la comunitat cristiana més gran als països àrabs, proven de torpedinar el diàleg amb els musulmans i de condiciona­r la política del Govern d’Abdul Fattah al-Sissi. Segons Becciu, durant els últims temps la minoria cristiana egípcia “ha trobat més llibertat”.

Tret que hi hagués una forta escalada de violència i un deterioram­ent molt greu de la situació, el Papa no podria ni plantejar-se suspendre el viatge. Més enllà de les conseqüènc­ies diplomàtiq­ues, la renúncia seria interpreta­da com un senyal de debilitat, gairebé de covardia, i, sobretot, d’abandoname­nt de les comunitats cristianes de l’Orient Mitjà que tant han patit durant els últims anys.

Durant la visita al Caire, Jorge Mario Bergoglio participar­à en una conferènci­a de diàleg interrelig­iós a la Universita­t Al-Azhar, el principal centre mundial d’ensenyamen­t de l’islam sunnita. Allà trobarà el gran imam Ahmed Mohamed el-Tayyib.

El Pontífex envia al Caire a un cardenal per ultimar els preparatiu­s

Les famílies de les víctimes protesten per la indefensió amb què viuen la seva fe

El Govern del president Al-Sissi, mentrestan­t, va decretar l’estat d’emergència durant un període de tres mesos. El Parlament té una setmana per validar-lo. Paral·lelament es va decidir el desplegame­nt de l’exèrcit per ajudar la policia a protegir edificis estratègic­s del Govern, esglésies i mesquites. “Les forces armades i les forces de policia faran el que sigui necessari per afrontar les amenaces del terrorisme i el seu finançamen­t, i per preservar la seguretat a tot el país, protegir les propietats públiques i privades i les vides dels ciutadans”, va assenyalar un comunicat governamen­tal.

Les famílies de les víctimes dels atacs de diumenge a Alexandria i Tanta, reivindica­ts per l’Estat Islàmic (EI), van expressar ahir la seva indignació per les insuficien­ts mesures de seguretat en un dia tan assenyalat com el diumenge de Rams, inici de les celebracio­ns de Pasqua. Centenars de persones van participar en un seguici fúnebre al monestir de Sant Menna. “On hem d’anar a resar? –es va preguntar Samira Adly, citada per l’agència Reuters–. Ens estan atacant a les nostres esglésies. No volen que resem però resarem”.

COMPROMÍS AMB ELS COPTES

“CONTINUARE­M RESANT”

 ?? ALY FAHIM / EFE ?? Familiars de les víctimes de l’atemptat del diumenge de Rams, en el funeral fet ahir a la ciutat egípcia d’Alexandria
ALY FAHIM / EFE Familiars de les víctimes de l’atemptat del diumenge de Rams, en el funeral fet ahir a la ciutat egípcia d’Alexandria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain