La Vanguardia (Català)

Un viatge al passat

Periférica i Errata Naturae sumen forces per rescatar la novel·la de Verna B. Carleton sobre el seu viatge amb la fotògrafa Gisèle Freund a Alemanya

- NÚRIA ESCUR Barcelona

L’editorial Periférica & Errata Naturae ha recuperat del túnel del temps Retorno a Berlín ,la novel·la de Verna B. Carleton que relata el viatge de l’autora juntament amb la seva amiga la fotògrafa alemanya Gisèle Freund per l’Alemanya dels anys cinquanta.

L’Eric, un dels personatge­s de la novel·la, insisteix: “Vostè i en Nollet no coneixen els alemanys com jo; el seu terrible servilisme, el seu masoquisme, la seva necessitat nihilista d’un líder fort...”. En Nollet respon mentre fa espetegar els dits ostentosam­ent: “No m’agradaria gens pensar que vostè coneix els alemanys més bé que jo. Vaig ser el seu convidat... a Buchenwald”.

Regreso a Berlín (Periférica & Errata Naturae) va sorgir com a conseqüènc­ia d’una proposta de Verna B. Carleton a la fotògrafa francesa nascuda a Alemanya Gisèle Freund. Freund s’havia exiliat del seu país als anys trenta a causa del nazisme i no volia saber res dels alemanys, però, alhora, tampoc no s’aconseguia desempalle­gar dels seus records. Així va ser com Verna va animar la fotògrafa a emprendre aquell viatge tan difícil emocionalm­ent i com Gisèle Freund (Schöneberg, 1908 - París, 2000) va acceptar d’anar a la recerca del seu passat.

Verna B. Carleton va néixer a New Hampshire l’any 1914 i va morir al cap de 53 anys a Nova York, el 1967. De mare anglesa i pare d’ascendènci­a alemanya (malgrat que ella no va voler utilitzar mai el cognom del seu pare, Von Kessler, perquè les va abandonar), es va casar a Mèxic amb un metge prestigiós i els seus padrins de casament van ser Frida Kahlo i Diego Rivera.

Va freqüentar els cercles artístics

“Després de l’exili, Freund no volia saber res d’Alemanya, però tampoc no aconseguia desfer-se dels records”

dels exiliats alemanys i va escriure articles en diversos mitjans. A París, la seva casa adoptiva, va conèixer personalit­ats com Sylvia Beach i Walter Benjamin, però la seva amiga íntima, la seva confident fins als seus últims dies, va ser la fotògrafa Gisèle Freund, a qui va acompanyar a Alemanya l’any 1957.

La novel·la, emmarcada a finals de la dècada dels cinquanta i rebuda amb entusiasme quan es va publicar, va estar desaparegu­da des de la seva publicació fins avui, i ara comença a ser rellançada a tot el món. El viatge al Berlín de la postguerra fascina perquè tot retorn comporta la seva culpa.

Gisèle Freund, a més d’històrica fotoperiod­ista, va ser una de les pioneres de l’estudi d’aquesta disciplina. Potser en això hi va tenir un paper primordial la seva condició de sociòloga. La seva tesi doctoral sobre la fotografia als anys trenta continua sent material de consulta per a universita­ris. Paradoxalm­ent, el seu llibre de referència, La fotografia com a document social ,noesva publicar fins al 1974.

Regreso a Berlín permet imaginar els pensaments polítics i socials d’aquesta fotògrafa en el que va ser el seu viatge de tornada a Alemanya; la mateixa dona que un dia va tenir el privilegi de retratar Malraux, Cocteau, Frida Kahlo, Yourcenar, Matisse, Man Ray, Duras, Le Corbusier, Paul Éluard o Cortázar, entre d’altres.

 ?? DSK / AFP ?? Freund, fotògrafa de referència, va tornar a Alemanya amb Carleton
DSK / AFP Freund, fotògrafa de referència, va tornar a Alemanya amb Carleton
 ?? MARIAN GREENWOOD ?? Retrat de Carleton l’any 1932
MARIAN GREENWOOD Retrat de Carleton l’any 1932

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain