La Vanguardia (Català)

Si fumes, no respiris

-

Els fumadors es veuen més afectats pels nivells de contaminac­ió atmosfèric­a.

Les persones fumadores tenen més risc de morir per malaltia cardiovasc­ular quan s’exposen a alts nivells de contaminac­ió atmosfèric­a. És la conclusió d’un estudi en què ha participat l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que analitza els efectes de l’exposició a les partícules fines (PM 2.5) en persones fumadores i no fumadores.

Investigac­ions prèvies ja havien trobat un risc afegit per la interacció d’aquestes partícules PM 2.5 amb el fet de fumar cigarrets i càncer de pulmó. Ara els investigad­ors han analitzat també si la combinació d’aquestes exposicion­s potencia la mortalitat per malaltia cardiovasc­ular. Aquest estudi ha estat publicat a la revista Environmen­tal Research.

La investigac­ió s’ha portat a terme amb dades de mig milió de persones fumadores i no fumadores dels Estats Units. Michelle C. Turner, investigad­ora d’ISGlobal i primera autora de l’estudi, destaca que “la suma de fumar cigarrets i estar exposat a la contaminac­ió de l’aire augmenta el risc de morir per malaltia cardiovasc­ular i diabetis, malgrat que l’efecte addicional és més petit que el que s’havia trobat prèviament per al càncer de pulmó”.

Per cada 100.000 persones, 318 morts per malaltia cardiovasc­ular i diabetis són atribuïble­s a fumar cigarrets, i 36 a l’exposició a nivells alts de partícules PM 2.5.

La combinació d’aquestes dues exposicion­s, és a dir, fumar tabac i estar exposat a la contaminac­ió atmosfèric­a, acaba amb un total de 32 defuncions addicional­s per malaltia cardiovasc­ular i diabetis.

L’estudi apunta que la reducció del tabaquisme entre la població tindrà un impacte més important en la disminució de la mortalitat que la reducció de l’exposició a la contaminac­ió atmosfèric­a.

 ?? LUIS TATO ?? Partícules i tabac es potencien
LUIS TATO Partícules i tabac es potencien

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain