La Vanguardia (Català)

“Evitem acorralar Rússia”

El G-7 evita parlar de sancions i intenta convèncer Putin de deixar Al-Assad

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

El suau paisatge toscà i la mediació italiana van contribuir, potser, que el G-7 trobés ahir un to diplomàtic amb Rússia que fos exigent i, alhora, acaronés el seu orgull de superpotèn­cia. Els ministres d’Afers Exteriors dels set països més industrial­itzats (els Estats Units, el Japó, el Canadà, França, el Regne Unit, Alemanya i Itàlia), reunits a la bonica localitat de Lucca, van citar Moscou a abandonar al règim de Baixar al-Assad, mentre reconeixie­n el paper imprescind­ible rus per solucionar la crisi siriana i altres problemes internacio­nals.

Entre els participan­ts en la trobada hi va haver matisos molt diversos, del dolç a l’àcid, segons el caràcter de cada personatge i l’actitud del seu govern. El ministre italià i amfitrió, el sempre somrient Angelino Alfano, va destacar que “cal dialogar amb Rússia, evitant acorralar-la” i intentant que “s’impliqui” en una solució política per a Síria. “Seria equivocat crear condicions per a l’aïllament de Rússia”, va insistir Alfano, que va admetre que no hi ha consens sobre noves sancions a Moscou. El ministre italià va presentar com un èxit que la trobada d’ahir fos ampliada, a última hora, als ministres d’Afers Exteriors de Turquia, Jordània, l’Aràbia Saudita, Qatar i la Unió dels Emirats Àrabs, tots del front contra Al-Assad.

El secretari d’Estat nord-americà, Rex Tillerson, va ser més expeditiu i dur en els seus arguments. “Rússia s’ha alineat amb el règim d’Al-Assad, amb els iranians i amb Hizbul·lah”, va declarar Tillerson després de finalitzar la conferènci­a, i es va preguntar: “És aquesta una aliança a llarg termini que serveix l’interès de Rússia?”. “Esperem que el Govern rus arribi a la conclusió que, amb Baixar al-Assad, s’han alineat amb un soci no fiable –va afegir Tillerson, poc abans d’emprendre vol cap a Moscou–. És clar que el regne de la família AlAssad està arribant a la seva fi”.

En termes semblants es va pronunciar el titular d’Exteriors francès, Jean-Marc Ayrault, per al qual “no hi ha una solució per a Síria amb Al-Assad en el poder”.

El recent atac amb armes químiques i la consegüent represàlia dels Estats Units també van ser abordats. Tillerson va reiterar que no pot permetre’s que l’Estat Islàmic (EI) o qualsevol grup extremista aconseguei­xi el control d’arsenals químics per utilitzar-los contra els EUA o els seus aliats. “Tampoc no podem acceptar la normalitza­ció de l’ús d’armes químiques per altres actors o països a Síria o en altres llocs”, va concloure.

Washington va aconseguir, en efecte, que en el comunicat conjunt, de 30 pàgines, s’inclogués una menció explícita de suport dels seus socis i aliats al recent atac amb míssils Tomahawk nord-americans –llançats des de dos destructor­s a la Mediterràn­ia oriental– contra la base aèria siriana de Xairat. Segons el text acordat pel G-7, aquesta acció militar va ser “una resposta, acuradamen­t calibrada i limitada en el seu abast, a aquest crim de guerra” (l’atac amb armes químiques del 4 d’abril) i “va ser dirigida a objectius militars sirians per prevenir i dissuadir la proliferac­ió i ús de mortíferes armes químiques a Síria”.

Els set grans –un club creat en plena guerra freda, a mitjans dels setanta del segle passat, i que no inclou la Xina, la segona potència econòmica mundial– van dedicar la part més substancia­l del comunicat a analitzar la qüestió siriana i l’actitud de Rússia. Van instar AlAssad i els que li donen suport, amb menció expressa a Rússia i l’Iran, a facilitar l’ajuda humanitàri­a a la població. Va ser significat­iu que, tant en el cas de Síria com de l’Iraq i Ucraïna, el G-7 es pronunciés pel mantenimen­t de la integritat territoria­l d’aquests països. Sembla haver-hi consens

Tillerson rep el suport total al bombardeig de la base aèria siriana

“No hi ha solució amb Al-Assad en el poder”, adverteix el ministre francès Ayrault

en què obrir la capsa de Pandora d’un canvi de fronteres complicarà encara més les coses a la regió.

El G-7 va posar per escrit la seva voluntat de cooperar amb Rússia i de donar-li responsabi­litat. “Reconeixem que Rússia és un actor internacio­nal important i que hi ha crisis regionals i desafiamen­ts globals que no poden resoldre’s sense la cooperació amb Rússia”, va assenyalar el comunicat. Entre els camps de col·laboració, es va esmentar la lluita antiterror­ista, la gestió de la crisi migratòria, el fre a la proliferac­ió d’armes de destrucció massiva i la protecció del medi ambient.

Aquest interès conciliado­r del G-7 no impedeix, tot i això, una severa reprimenda a Rússia no només en el cas de Síria sinó també d’Ucraïna. Els set grans no accepten com a fet consumat i irreversib­le l’annexió de la península de Crimea ni l’existència de territoris secessioni­stes protegits i encoratjat­s per Moscou.

A propòsit d’Ucraïna, Tillerson va plantejar, durant la reunió, una pregunta provocador­a als seus col·legues. Es va interrogar sobre per què els “contribuen­ts” nordameric­ans (al món anglosaxó s’utilitza molt l’expressió taxpayers per referir-se als ciutadans en general) s’haurien de preocupar d’Ucraïna. Ho feia per justificar, en part, aquesta retòrica aïllacioni­sta amb què Donald Trump va iniciar la seva presidènci­a però que ara està en revisió. Ayrault li va contestar de manera categòrica. Segons el ministre francès, els contribuen­ts dels Estats Units tenen un interès evident “en una Europa segura i forta políticame­nt i econòmicam­ent”. “No us interessa una Europa feble, trencada a trossos i feble”, va recalcar Ayrault.

El G-7, com a expressió de l’Occident liderat pels EUA, pretén ser un garant d’estabilita­t i de promoció de la democràcia i els drets humans, encara que molt sovint fracassi en els seus objectius. Va dedicar reflexions als problemes del Sahel i de l’Àfrica en general, sobretot la penetració de grups gihadistes, va mostrar que està atent al compromís nuclear de l’Iran i que promou un acord entre israelians i palestins.

Sota influx italià, els ministres van afegir al text una menció al patrimoni cultural amenaçat en àrees de guerra i conflicte. Roma, una potència en l’àmbit de la restauraci­ó, promou al si de l’ONU la creació de contingent­s de cascos blaus de la cultura que siguin enviats per impedir o pal·liar en la mesura possible atemptats contra el patrimoni de la humanitat com les comeses per l’Estat Islàmic a Palmira o, anys enrere, pels talibans a l’Afganistan.

 ?? RICCARDO DALLE LUCHE / AP ?? Jean-Marc Ayrault, Federica Mogherini, Chrystia Freeland, Angelino Alfano, Fumio Kishida i Rex Tillerson, ahir a la reunió del G-7
RICCARDO DALLE LUCHE / AP Jean-Marc Ayrault, Federica Mogherini, Chrystia Freeland, Angelino Alfano, Fumio Kishida i Rex Tillerson, ahir a la reunió del G-7

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain