La Vanguardia (Català)

Corea del Nord diu que està preparada per a la guerra

Pyongyang respon a la tramesa de la flota dels EUA a la zona

- ISIDRE AMBRÓS Madrid

Corea del Nord va fer ahir un nou pas en l’escalada de tensió que viu la península coreana. El règim liderat per Kim Jong-un va advertir als Estats Units que està preparat per a qualsevol tipus de conflagrac­ió, en resposta a l’anunci de Washington d’enviar vaixells de guerra a la regió. Les autoritats de Corea del Sud van intentar treure ferro i van assegurar que els EUA no durien a terme cap acció militar de manera unilateral sense consultar els seus socis asiàtics.

Les autoritats nord-coreanes van recórrer ahir a la seva retòrica habitual i van elevar el to de les seves amenaces després de la tramesa del portaavion­s de propulsió nuclear Carl Vinson i el seu grup d’atac cap a aigües properes a Corea del Nord dissabte passat, com a resposta a l’últim llançament d’un míssil balístic. “Si els EUA s’atreveixen a optar per una acció militar, a decidir-se per un atac preventiu o per destruir el nostre quarter general, Corea del Nord està preparada per reaccionar”, va advertir un portaveu del ministeri d’Exteriors de Pyongyang, segons l’agència de notícies nord-coreana KCNA.

“Durem a terme el contraatac més dur contra els provocador­s per defensar-nos mitjançant la poderosa força de les armes i per mantenir-nos en el camí elegit per nosaltres mateixos”, van dir les mateixes fonts.

En aquesta espiral de tensió, els dirigents de Pyongyang no han vacil·lat a culpar Washington d’encoratjar una eventual confrontac­ió. “Considerar­em els EUA totalment responsabl­e de les conseqüènc­ies catastròfi­ques provocades per les seves accions escandalos­es”, van advertir les mateixes fonts, que van afegir que l’actual situació demostra que “Corea del Nord ha encertat en la seva iniciativa d’augmentar la capacitat militar per a l’autodefens­a a través de l’arma nuclear com a eix”.

Corea del Nord viu aquests dies en un clima de preinvasió i ha alertat la població que es prepari per viure temps turbulents arran de les últimes iniciative­s adoptades per Donald Trump. Kim Jong-un tem que la Casa Blanca repeteixi al seu país un atac com el perpetrat contra Síria i que els exercicis aeronavals que fan els EUA i Corea del Sud no siguin més que el preludi de l’esmentada ofensiva.

Temen que els EUA desencaden­in els seus plans d’agressió en els propers dies, quan el país celebrarà el 105è aniversari del naixement de Kim Il-sung, el fundador del règim, el dia 15, o bé quan commemori la creació de les forces armades, el 25.

Una inquietud, d’altra banda, que també es fomenta des de Washington. El conseller de Seguretat Nacional dels Estats Units, H.R. McMaster, va dir a Fox News Sunday que Trump li havia ordenat preparar una “gamma completa d’opcions” contra les amenaces nuclears i de míssils que planteja Corea del Nord per als EUA i els seus aliats. Davant aquest clima bel·licista, les autoritats de Corea del Sud intentaven ahir treure ferro a la situació i van assenyalar que l’Administra­ció Trump no realitzari­a cap acció militar contra el Nord de manera unilateral i sense consultar Seül. “Si s’arribés a produir, es faria sota l’aliança defensiva entre Corea del Sud i els EUA, que està basada en l’estreta col·laboració”, va indicar el portaveu de Defensa, Moon Sang-gyun, segons Yonhap.

Donald Trump ha ordenat tenir a punt una gamma completa d’accions per castigar el règim coreà

 ?? AP ?? Kim Jong-un, en una imatge difosa ahir per Pyongyang
AP Kim Jong-un, en una imatge difosa ahir per Pyongyang

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain