La Vanguardia (Català)

Incendiat un camp de migrants francès després d’una baralla massiva

Gran-Synthe, a prop de Dunkerque, estava saturat des del tancament de Calais

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

El camp de migrants de GranSynthe, a l’est de Calais, als afores de Dunkerque, va ser devorat dilluns a la nit per un incendi. El sinistre va ser la culminació d’una baralla entre migrants kurds iraquians i afganesos que va degenerar amb les hores en batalla campal. El campament, que va obrir les portes el març de l’any passat com a alternativ­a al miserable càmping veí de Basroch, un poblat de tendes de campanya al mig d’un fangar, ha estat convertit en cendres pels seus propis usuaris.

Gran-Synthe va ser aixecat per organitzac­ions com Metges sense Fronteres amb la bona disposició de l’alcalde de la localitat, el verd Damien Carême. Estava compost per unes 300 cabanes de fusta i disposava dels serveis mínims de calefacció i neteja. Previst per a 700 persones, a raó d’unes dues per cabana, n’allotjava unes 1.500.

La concentrac­ió de les cabanes de fusta va justificar dubtes sobre les condicions de seguretat del campament des del mateix moment de la inauguraci­ó.

Els incidents van començar dilluns a la tarda amb una baralla menor entre dues bandes d’afganesos i kurds, en la qual sis persones van resultar ferides per arma blanca. Després de la intervenci­ó dels antiavalot­s, la baralla es va reprendre, incrementa­da, cap a les nou de la nit: uns 600 joves, del total de 1.500 d’allotjats, hi va participar. Va ser llavors quan es van detectar diversos focus d’incendi. A la una de la matinada la situació s’havia fet insostenib­le i la policia va ordenar l’evacuació del campament. Més de 200 cabanes havien estat destruïdes per les flames.

“Els nostres voluntaris ja ens advertien que les tensions estaven augmentant des de feia setmanes a causa de la sobrepobla­ció del camp”, va explicar François Guennoc, vicepresid­ent d’una de les associacio­ns assistenci­als del lloc.

Segons diversos testimonis, el motiu de les tensions era l’increment del contingent de joves migrants afganesos que van arribar a Gran-Synthe quan el cèlebre campament improvisat a Calais va ser clausurat l’octubre de l’any passat. A les cabanes, de set metres quadrats, hi vivien fins a cinc persones. Al novembre ja hi va haver una baralla amb un ferit greu per arma blanca i el 6 d’abril hi va haver un intent de tallar l’autopista amb arbres abatuts.

Set-centes persones han estat allotjades en tres poliesport­ius de la ciutat, però unes 900 més no tenen alberg, i entre ells hi ha 120 menors dels quals ahir a la tarda s’havia perdut la pista. A les 11 del matí un centenar d’afganesos van ser intercepta­ts per la policia quan es dirigien a Calais al costat de la via fèrria. Dos ministres del Govern, el de l’Interior i la d’Habitatge, es van presentar ahir a Gran-Synthe.

Aquest incident s’ha produït quan falten dotze dies per la primera volta d’unes eleccions presidenci­als que van arrencar com a rutina i s’han tornat imprevisib­les. Fins al dia d’avui, els problemes polítics centrals, atur, desigualta­t, fiscalitat, Europa i sobirania nacional, s’han imposat en el debat de la campanya electoral, clarament per davant dels temes propiciats per la ultradreta i freqüentme­nt promociona­ts pels mitjans de comunicaci­ó: identitat, emigració, seguretat, islam. Aquesta situació ha deslluït la imatge de l’ultradretà Front Nacional. Per això, ahir, Marine Le Pen va donar la benvinguda a l’incident de GranSynthe, amb un comunicat del seu partit que parlava de les “baralles entre emigrants” com a “senyal del gran caos migratori en el qual està inserit el nostre país des de fa anys”.

Una batalla campal entre migrants kurds i afganesos permet que l’FN carregui contra els estrangers

 ?? PHILIPPE HUGUEN / AFP ?? Un bomber remou la runa d’una de les cabanes destruïdes pel foc al campament de la Gran-Synthe
PHILIPPE HUGUEN / AFP Un bomber remou la runa d’una de les cabanes destruïdes pel foc al campament de la Gran-Synthe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain