La Vanguardia (Català)

Alemanya suspèn fins a nou avís les deportacio­ns a Hongria

- BERLÍN Redacció i agències

Berlín deixarà de deportar migrants amb una situació d’asil irregular a Hongria mentre no hi hagi garanties que el Govern de Viktor Orbán respecta les directives europees en matèria d’immigració. La suspensió s’aplicarà “fins a nou avís”.

“Les autoritats alemanyes hauran de tenir la seguretat que la persona transferid­a serà allotjada conforme a les disposicio­ns” europees i que “la seva demanda serà tractada amb els procedimen­ts d’asil” de la UE per reprendrel­es, deia un document del Ministeri de l’Interior alemany difós pel grup de mitjans Funke.

Amb aquesta decisió, l’Executiu d’Angela Merkel és el primer en seguir les directrius de l’Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), que demana que se suspenguin temporalme­nt els trasllats de sol·licitants d’asil a Hongria per l’entrada en vigor de la llei que obliga la detenció sistemàtic­a dels migrants, que són tancats en contenidor­s a la frontera amb Sèrbia mentre s’analitza la seva petició d’asil.

Després de reunir-se ahir amb l’ambaixador hongarès a Berlín, el secretari d’Estat d’Exteriors alemany, Michael Roth, va manifestar “dubtes seriosos” respecte que aquests procedimen­ts s’ajustin “al dret europeu i internacio­nal”. Les deportacio­ns a Hongria s’emmarquen dins el tractat de Dublín que estableix que els demandants d’asil rebutjats són traslladat­s al primer país que van trepitjar a la UE, on els prenen les empremtes dactilars.

Hongria registra molts dels migrants de la ruta dels Balcans, però ja rebutja moltes d’aquestes deportacio­ns. Segons les estadístiq­ues oficials, Alemanya va tornar 11.998 demandants d’asil al país pel qual van entrar a la Unió Europea, però només 294 a Hongria. El flux de refugiats cap a Alemanya s’ha alentit en els últims dos anys, quan van entrar 1,2 milions de sol·licitants d’asil, però cada mes encara es registren 14.000 entrades. La seva inflexible política d’immigració és un dels desafiamen­ts d’Orbán a Brussel·les, però no l’únic.

Berlín ha pres aquesta decisió un dia després que el president d’Hongria, János Áder, firmés la polèmica llei a mida contra la Universita­t Centreeuro­pea (CEU) de Budapest, una prestigios­a institució creada després de la caiguda del comunisme pel financer d’origen hongarès George Soros, en qui Orbán té un dels seus principals enemics. El Govern ha continuat endavant malgrat la protesta de desenes de milers de persones que es van manifestar diumenge a Budapest.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain