La Vanguardia (Català)

La protestes s’instal·len als carrers de Veneçuela davant la deriva de Maduro

La fiscalia confirma la mort per bala d’un jove en les manifestac­ions de dilluns

- ROBERT MUR Buenos Aires

L’error de Nicolás Maduro està posant contra les cordes el chavisme per primera vegada en molt de temps. La pressió internacio­nal davant la deriva autoritàri­a del Govern de Veneçuela envalentei­x l’oposició, que intensific­a unes protestes pràcticame­nt diàries des que fa dues setmanes el Tribunal Suprem es va arrogar les funcions de l’Assemblea Nacional: després va rectificar a instàncies de Maduro, deixant en evidència la nul·la separació de poders. La inhabilita­ció del líder opositor Henrique Capriles ha llançat gasolina al foc.

Les manifestac­ions de carrer tenen lloc a tot el país, però sobretot a Caracas. El patró sempre és similar: els antichavis­tes es concentren en un punt de la ciutat i intenten avançar cap al centre o alguna institució com el Defensor del Poble, la Contralorí­a General, el Suprem o el Parlament, però els antiavalot­s dissolen els grups sense miraments, utilitzant canons d’aigua, gasos lacrimògen­s i bales de goma. Les concentrac­ions acostumen a anar encapçalad­es per líders opositors, molts dels quals acaben s’exhibint ferits a les xarxes socials.

L’oposició denuncia que en aquesta última onada de protestes la policia ja ha mort a trets dos joves. Un, de 20 anys, va morir dilluns durant una marxa a la ciutat de Valencia, segons va confirmar ahir la Fiscalia, encara que sense atribuir l’origen de la bala a les forces de seguretat. L’altre jove, de 19 anys, va morir dijous als afores de Caracas, un fet ratificat pel Ministeri de l’Interior, que va admetre que el responsabl­e va ser un agent, ja detingut, encara que afegint que no estava de servei ni va tenir vinculació amb les protestes.

Els antichavis­tes asseguren que només en les marxes de dilluns a Caracas hi va haver dos centenars de ferits. La fiscalia va confirmar 40 detinguts en tot el territori, mentre que l’oenagé Fòrum Penal Veneçolà sosté que entre el 4 i el 10 d’abril han estat detingudes 281 persones a tot el país, de les quals 134 estan empresonad­es.

El Govern, lluny de calmar els ànims es manté fidel a la seva actitud bel·ligerant. El número dos del chavisme, Diosdado Cabello, va acusar de terrorisme els líders opositors i va demanar mà de ferro contra ells, després dels aldarulls de dilluns. “Prou d’impunitat, a aquesta oposició que utilitza la violència i el terrorisme per imposar-se sobre la majoria que vol pau els ha d’arribar la llei”, va tuitejar Cabello.

Per la seva banda, el ministre d’Educació, Elías Jaua, va ser encara més contundent i va demanar directamen­t la detenció de Capriles per incitar les protestes violentes, acusació que ja va suposar la condemna a gairebé 14 anys de presó que purga un altre líder opositor, Leopoldo López, a qui la justícia va trobar culpable de les morts ocorregude­s durant les manifestac­ions de febrer del 2014. Jaua també va demanar de detenir David Smolansky, alcalde del municipi d’El Hatillo, als afores de Caracas, per haver dit que el Govern té emmagatzem­ades armes químiques per utilitzar contra els opositors.

Igual com Capriles, abans de la detenció López també havia estat inhabilita­t per la Contralorí­a General (Tribunal de Comptes). Els advocats del governador de Miranda i dues vegades candidat presidenci­al van anunciar ahir que recorreran a instàncies nacionals i internacio­nals la inhabilita­ció per 15 anys contra Capriles, la qual cosa li impediria de presentar-se a uns comicis.

La comunitat internacio­nal ha continuat sumant comunicats diplomàtic­s de protesta contra aquesta inhabilita­ció. França afirma que compromet “la credibilit­at de les pròximes cites electorals” i els EUA mantenen que el Govern intenta “silenciar les veus opositores”. I mentrestan­t, Maduro continua demostrant l’escassa separació de poders que regeix a Veneçuela i diumenge, en un pas petit cap endavant, després de fer-ne quatre enrere, va ordenar que es posi en marxa la maquinària per organitzar les eleccions regionals postergade­s des de desembre.

Capriles recorrerà la seva inhabilita­ció a l’exterior mentre el president autoritza les eleccions regionals

 ?? JUAN BARRETO / AFP ?? Un manifestan­t es disposa a tornar a la policia una granada de gas, durant les protestes a Caracas dilluns
JUAN BARRETO / AFP Un manifestan­t es disposa a tornar a la policia una granada de gas, durant les protestes a Caracas dilluns
 ?? MARIANA TARGA ?? Un jove ferit dilluns en els xocs amb la policia a Caracas
MARIANA TARGA Un jove ferit dilluns en els xocs amb la policia a Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain