La Vanguardia (Català)

El Parlament inicia la reforma que permetrà aprovar lleis sense debat

La Cambra fixa per al dia 26 la primera votació per canviar el reglament

-

El bloc independen­tista continua accelerant malgrat les advertènci­es judicials, i ahir va imposar la seva majoria a la Mesa del Parlament per fixar per al dia el 26 i 27 d’abril el debat a la totalitat de la reforma del reglament de la Cambra. Un canvi que pretén poder aprovar les lleis de desconnexi­ó amb l’Estat, prioritàri­ament la llei de transitori­etat jurídica, en lectura única, en tot just dues hores i sense l’habitual debat previ.

Tots els partits de l’oposició (Ciutadans, PSC, CSQP i PPC) van anunciar ahir que registrara­n esmenes a la totalitat a l’articulat d’una proposició de llei que parteix de la ponència conjunta de Junts pel Sí i la CUP i que pretén crear un “nou marc jurídic” que eventualme­nt blindi el procés de declaració d’independèn­cia davant el Tribunal Constituci­onal.

Després de la decisió presa a la junta de portaveus –en què Marta Pascal va substituir Jordi Turull com un dels representa­nts de PDECat–, si en el ple del 26 i 27 d’abril el ple rebutja les esmenes a la totalitat de l’oposició, escenari més que probable perquè el bloc independen­tista té la majoria, la polèmica proposició de llei tirarà endavant per la via d’urgència en la comissió del reglament parlamenta­ri.

Una comissió en què Cs, PSC i PP ja han anunciat que no participar­an perquè consideren que es vulneren els seus drets.

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va lamentar que el bloc independen­tista “no toqui de peus a terra” i s’aprofiti de la “imparciali­tat” de la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, per tirar endavant un canvi del reglament que, a parer seu, atempta contra els drets dels diputats.

“Ens agradaria que fessin una reflexió sobre el que significa per a la qualitat democràtic­a del nostre país la voluntat de tramitar la desconnexi­ó en un acte únic”, va afirmar la portaveu del PSC, Eva Granados.

La dirigent socialista també va lamentar que la Mesa continuï endavant amb una “maniobra parlamentà­ria” que té com a única finalitat “restringir els drets dels diputats” impedint, amb la lectura única, que hi hagi

El canvi està pensat per Junts pel Sí per poder aprovar d’urgència les lleis de desconnexi­ó

debat i aportacion­s dels grups de l’oposició.

Per la seva banda, el portaveu del Partit Popular català, Alejandro Fernández, va denunciar que aquest canvi “vulnera els drets dels diputats” i suposa una “reducció dràstica de la qualitat democràtic­a”.

El dirigent popular va subratllar el fet “inèdit” que dos grups parlamenta­ris en solitari –Junts el pel Sí i la CUP– canviïn les regles del joc per interessos partidiste­s. I en aquest sentit va recordar que al Congrés, quan PSOE i PP gaudien de majories devastador­es, “no es van modificar, amb un ampli consens, les regles del joc”.

D’altra banda, els portaveus de Cs, PSC, CSQP i PP van expressar el seu malestar per la manera com la presidenta Forcadell gestiona els plens perquè entenen que no està actuant de manera imparcial. “Que en un període de temps tan curt formacions polítiques tan diferents plantegin aquesta queixa hauria de fer reflexiona­r la presidenta del Parlament”, va declarar el popular Fernández.

Davant aquestes crítiques, Forcadell es va defensar a la junta de portaveus assegurant que ha “complert escrupolos­ament el reglament del Parlament”.

 ?? MARIA BELMEZ / ACN ?? La presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell (al centre de la imatge) presideix la reunió de la junta de portaveus
MARIA BELMEZ / ACN La presidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell (al centre de la imatge) presideix la reunió de la junta de portaveus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain