La Vanguardia (Català)

Naufragi

- Antoni Puigverd

La mort és el millor edulcorant social, la gran fàbrica d’almívar polític, l’últim reducte del consens. Carme Chacón va conèixer l’èxit personal encarnant tenaçment la primera tramuntana­da de canvi generacion­al que va afectar la gent de la transició. La generació de Chacón va trobar moltes facilitats. Cavalcava sobre l’onada de la bombolla econòmica. I no qüestionav­a el llegat rebut (ans al contrari: ella va ser agombolada per Felipe González, com la filla que rep l’herència en vida dels pares).

Les innovacion­s que la generació de Chacón va promoure van ser essencialm­ent formals, per bé que d’un enorme impacte simbòlic. Com quan, amb el ventre prominent d’embarassad­a, ella donava ordres a militars d’alta graduació. Aquell símbol era essencialm­ent postmodern: posava l’accent en el contrast retòric entre la dona, que està gestant la vida, i les armes dels militars, tradiciona­lment associades a la mort. Però, certament, també contribuïa a reforçar el paper de la dona en la nostra societat. Era, tanmateix, una contribuci­ó massa artificios­a: no connectava de manera creïble amb les dones reals, obligades a combatre a les trinxeres laborals en condicions de desigualta­t profunda. Altrament, la feminitat de les dones del govern Zapatero no qüestionav­a cap de les noves imposicion­s que les dones d’avui han d’entomar: obligades no solament a compaginar èxit profession­al i màxima responsabi­litat familiar, sinó també forçades a perseguir l’elegància i la bellesa, a triomfar sobre el pas del temps.

La crisi econòmica va caure com un gran meteorit damunt la nostra vida pública i els espanyols van quedar colgats sota una espessa boira de pols. Enmig d’aquesta boira es van produir tota mena d’extincions: milers de treballado­rs van perdre l’esperança; molts universita­ris

Quan arriba sense pròleg, i encara més si abraça una dona jove i audaç, la mort és sempre bella

van ser condemnats a l’exili o a la precarieta­t; les limitacion­s pressupost­àries van sobreexcit­ar el vell plet territoria­l. En aquest context, mentre les víctimes socials de la crisi generaven empatia mediàtica, els polítics es van convertir en el parallamps de totes les frustracio­ns.

Una segona generació de canvi, molt més dura que la precedent, s’emportava el sistema bipartidis­ta. A Catalunya, un gran corrent sobiranist­a, que es penedeix del pacte de la transició i pretén començar de zero, reduïa el PSC a pell i os. La ruptura del consens constituci­onal també és fortíssima en les joves generacion­s espanyoles, que, a través de Podem, expressen la indignació de les víctimes de la crisi i el fàstic de la corrupció.

Malgrat la seva relativa joventut, Chacón formava part de l’època en què els gestos mediàtics havien substituït les ideologies. Havia trepitjat amb talons finíssims les més altes moquetes de l’OTAN, però havia quedat desplaçada a les golfes de la vella política. La mort l’ha rescatada. Especialme­nt quan arriba sense pròleg, i encara més si abraça una dona jove i audaç, la mort és sempre bella. Suggestiva. Ja ho deien els clàssics: si la mort dels vells és un arribar a port, la dels joves és un naufragi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain