La Vanguardia (Català)

La policia assegura que Ferrovial va finançar CDC

Un extresorer del partit afirma que els comptes són legals

- SANTIAGO TARÍN Barcelona

L’inspector en cap de la UDEF que va investigar el cas del Palau de la Música es va mostrar ahir “completame­nt segur” que Ferrovial va finançar CDC mitjançant la institució en el judici que se segueix per l’espoli de l’entitat.

La unitat especialit­zada en blanqueig de capitals de la policia, la UDEF, va elaborar dos informes sobre el cas del Palau a petició del jutge que instruïa la causa: un sobre el cobrament de talons i un altre sobre els patrocinis. Tots dos van ser redactats per l’inspector en cap que ahir va comparèixe­r a la sala com a testimoni, que es va ratificar en les conclusion­s de la seva anàlisi i va assegurar que els patrocinis de Ferrovial estaven inflats i emparaven “comissions il·lícites per al finançamen­t d’un partit polític”.

Amb aquesta finalitat es van utilitzar diferents “mecanismes” per dissimular l’origen dels diners. Un eren els convenis entre el Palau i la Fundació Trias Fargas; un altre, préstecs ficticis entre aquesta fundació i el partit, i, finalment, factures d’empreses que van treballar per a CDC i van cobrar del Palau.

Per la policia, no hi ha dubte que les comissions eren per concession­s d’obres públiques. En la seva anàlisi va fer servir la documentac­ió remesa pel jutjat, les anotacions de les agendes i l’informe de l’administra­dor concursal de les empreses que van fer les factures, si bé va reconèixer que no va fer indagacion­s complement­àries com ara comparar altres patrocinis de Ferrovial o els imports dels concursos públics sota sospita,

Quant als talons, va dur a terme un estudi dels xecs cobrats a finestreta. En aquest sentit, va assenyalar que Caixa Catalunya no va complir la normativa i que faltava molta documentac­ió, de manera que és impossible saber qui va cobrar molt dels efectes. En altres casos s’ha comprovat que van sortir dels comptes del Palau i van anar a parar als de Millet. En general, va assenyalar, es va perseguir “que es perdés” el rastre dels fons. (Segons l’escrit del fiscal, hi ha 9 milions d’euros que no se sap on han anat a parar.)

Ahir també va comparèixe­r com a testimoni Andreu Viloca, extresorer de CDC que va substituir Daniel Osàcar, i que està acusat en la causa coneguda com del 3% al Vendrell. Viloca va assegurar que només coneix el finançamen­t legal del partit i no va contestar diverses preguntes precisamen­t per la seva implicació en el sumari del jutjat del Vendrell.

Els patrocinis de Ferrovial al Palau encobrien comissions per obra pública, segons la UDEF

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Viloca acompanyat de Jordi Sánchez a la sortida de la Ciutat de la Justícia
INMA SAINZ DE BARANDA Viloca acompanyat de Jordi Sánchez a la sortida de la Ciutat de la Justícia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain