La Vanguardia (Català)

L’aforament continua separant PP i Cs a Múrcia

-

PP i Ciutadans van mantenir ahir la primera reunió per arribar a un acord d’investidur­a del candidat popular a la presidènci­a de Múrcia, Fernando López Miras, en què no hi va haver avenços quant a l’eliminació dels aforaments abans que es faci el debat per elegir el nou president.

El portaveu parlamenta­ri del PP, Víctor Martínez, va assenyalar que el “risc” d’eliminar els aforaments ha d’anar vinculat a limitar l’acusació particular que exerceixen els partits polítics en casos en què estan sent investigat­s dirigents d’altres formacions.

Martínez va afegir, després de reunir-se amb el seu homòleg de Cs, Miguel Sánchez, que el PP vol negociar “per a qui i com” se suprimeix la figura de l’aforament emmarcant-ho en un context en què el PSOE i Podem, ha dit, han utilitzat l’acusació particular contra el PP i l’expresiden­t Pedro Antonio Sánchez per “intentar guanyar als tribunals el que no han aconseguit a les urnes”.

Per la seva banda, Miguel Sánchez va rebutjar que es disposi a negociar “el què, qui i quan” d’aquesta supressió, i va considerar una “exigència” de Ciutadans que s’aprovi amb els vots del PP una reforma urgent de l’Estatut d’Autonomia murcià, per prendre l’aforament als diputats, abans que tingui lloc el ple d’investidur­a del nou president de Múrcia.

El portaveu de la formació taronja, que considera aquesta negociació una “segona oportunita­t”, va apuntar que “no és condició sine qua non” que Pedro Antonio Sánchez deixi el seu escó a l’Assemblea Regional per arribar a un acord amb els “populars”.

En aquest sentit, va aclarir que l’exigència del seu grup perquè Sánchez abandoni l’hemicicle no pot ajudar a fer que la comunitat autònoma continuï estant “totalment bloquejada”.

A més, va recordar al PP que, si accepta “totes les condicions” que planteja el seu partit, López Miras serà el pròxim president de la comunitat, a més d’avançar que el ple d’investidur­a s’hauria de celebrar l’última setmana d’abril.

Entre aquestes condicions “innegociab­les”, Miguel Sánchez va esmentar una baixada d’impostos i l’eliminació el 2018 de l’impost de succession­s i donacions, un pacte nacional de l’aigua i l’aposta per la regeneraci­ó democràtic­a. En aquest últim punt, a més de la supressió dels aforaments, el portaveu de Ciutadans va detallar que cal reconsider­ar el punt 1.1 de l’anterior acord d’investidur­a, que estableix en la imputació el moment en què un polític ha d’abandonar el càrrec.

Per la seva banda, el portaveu popular, Víctor Martínez, va assegurar que “no hi haurà cap problema” per arribar a un acord en aquest punt, “perquè hi ha coincidènc­ia entre les dues parts per establir-ho en l’obertura de judici oral”. El portaveu popular va assegurar que la trobada va ser el “primer pas” per arribar a un acord.

Ciutadans ha de garantir el seu suport al nou candidat a presidir la regió

El partit taronja exigeix la pèrdua de la protecció dels diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain