La Vanguardia (Català)

Baixa la deslocalit­zació d’empreses

-

L’OBSERVATOR­I Europeu de la Reestructu­ració (ERM, per les seves sigles en anglès) detecta que a la Unió Europea es redueix notòriamen­t el ritme de deslocalit­zacions d’empreses. Va baixar molt durant la crisi i continua a la baixa malgrat la recuperaci­ó. Aquest canvi de tendència és un fenomen nou al món globalitza­t que se segueix de prop des dels centres d’investigac­ió econòmica.

Segons les dades que analitza aquest observator­i, entre el 2003 i el 2007 la deslocalit­zació va representa­r el 7% del total de llocs de treball destruïts en el conjunt de la Unió Europea. Aquesta xifra es va reduir al 4% en la fase més aguda de la recessió, entre els anys 2008 i 2010, i va continuar baixant fins a situar-se per sota del 3% en els anys 2015 i 2016.

El mateix estudi indica que en la indústria manufactur­era –que és el sector de més importànci­a i més exposat a la deslocalit­zació– el nombre anual de casos registrats des del 2010 representa menys de la meitat dels declarats abans de la crisi. El percentatg­e en pèrdua de llocs de treball per reestructu­ració al sector manufactur­er relacionad­a amb la deslocalit­zació ha disminuït del 12% al 8%. La major part de pèrdues de llocs de treball –en concret el 60%– ha afectat tres subsectors manufactur­ers: el de la fabricació de vehicles de motor, el de l’electrònic­a –televisors, ordinadors i telèfons mòbils– i el de productes elèctrics com electrodom­èstics. Per la seva banda, la deslocalit­zació en els serveis i en altres sectors, en contra del que fa anys s’havia pronostica­t, s’ha mantingut molt per sota de la correspone­nt al sector manufactur­er i ha disminuït de manera continuada.

L’Observator­i Europeu de la Reestructu­ració no entra a analitzar en profundita­t les causes del retrocés de la tendència cap a la deslocalit­zació que es registra. Es limita a atribuir-lo a la debilitat del creixement econòmic mundial i a l’augment de la incertesa en relació amb la situació d’expansió anterior a la crisi.

Durant la crisi, tot i això, s’han produït una sèrie de fenòmens rellevants que poden haver influït en aquesta tendència empresaria­l. El primer és la intensa contenció salarial, quan no devaluació, que s’ha registrat i que ha contribuït a frenar decisions de trasllat de centres productius cap a països de mà d’obra més barata. Al costat d’això ha tingut lloc, igualment, un important avenç de la robotitzac­ió i automatitz­ació de processos, que redueix els costos substancia­lment i que, alhora, exigeix un nivell més alt de formació del personal, que és més fàcil de trobar als països d’origen.

L’amenaça per a l’ocupació, de cara al futur, sembla que no rau ja tant en la deslocalit­zació dels centres de producció a altres països amb mà d’obra més barata, malgrat les campanyes iniciades per Donald Trump, que arriben tard, sinó als robots. Recents estudis indiquen que el 38% de les feines als Estats Units estan en risc de ser reemplaçad­es per robots i per intel·ligència artificial els pròxims quinze anys, un percentatg­e que a Alemanya és del 35%. L’OCDE també situa Espanya entre els països més afectats pel fenomen.

El mercat laboral està sotmès a una profunda reestructu­ració, que acaba d’iniciar-se, com demostren les dades de menys deslocalit­zacions empresaria­ls, i que obre un horitzó que, malgrat les amenaces, ofereix noves oportunita­ts per a llocs de treball de més formació i valor afegit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain