La Vanguardia (Català)

Mannà del cel

- Pilar Rahola

És un prodigi bíblic, per bé que els seus protagonis­tes són de l’estil menjacapel­lans. Però talment com una emulació del Messies que multiplica­va els pans i els peixos al mar de Tiberíades, els comuns també aconseguei­xen convertir l’art de la multiplica­ció en un eficaç miratge polític. Per exemple, cada cert temps es vesteixen de blanc, criden els seus profetes i es casen davant la societat, en una mena de ritual de presentaci­ó que, de tanta repetició, comença a ser una lletania. Cosa que també és molt bíblica... I així, de gala en gala, van anunciant la bona nova d’un partit novell, fet de confluènci­es –sinònim progre per no usar el terme convergènc­ies–, assemblees i reunions d’escala.

Confluènci­es, al seu torn, que també són elles mateixes un miracle matemàtic, perquè amb tanta paraula ampul·losa aconseguei­xen fer creure que hi ha riuades de persones que surten d’arreu per anar a participar en la nova missió política. És així com han aconseguit dissimular que són els de sempre, els Llàtzer que reneixen de la seva tomba política: el món anticonver­gent, antinacion­alista, anticapita­lista a estones, antilibera­l i ecofeminis­ta, verd vermell violeta. És a dir, una revisió del vell PSUC amb tics d’EUiA i una bona samfaina de socialiste­s de tot pelatge, orfes del partit que els havia aixoplugat. Vells coneguts, amb disfresses renovades.

Si algú ha renovat el vell mètode de la puta i la Ramoneta, són justament la gent dels comuns

On hi ha la novetat? Pel que fa a les procedènci­es, la cosa està clara i és molt vella. Pel que fa al lema, també és un clàssic: disparar al convergent a tort i a dret i al d’ERC per anar amb males companyies.

Ells, que s’alliten amb els socialiste­s de tota la vida, sense manies de Serres, ni Eres ni altres simpaties... I pel que fa al discurs, encara ho és més, perquè si algú ha renovat, amb ímpetu i desaforada alegria, el vell mètode de la puta i la Ramoneta són justament la gent dels comuns. Amb una peculiarit­at, en la qual excel·leixen tots, però molt especialme­nt la senyora Colau: una capacitat d’ajuntar paraules a velocitat còsmica, sense mullar-se ni una sola vegada. Feia temps que no sentia una retòrica tan histriònic­a i tan buida. Són revolucion­aris, però de pa sucat amb oli. La República?: no toca. El referèndum?: quan Espanya doni permís, és a dir, mai. La consulta per l’AMI a Barcelona: fugir d’estudi. I si abans no volíem Mobiles, ara es posen a la primera fila; on no volien multinacio­nals, renoven contractes encarits; on hi havia demagògia activista, ara tot resulta més complicat del que deien les pancartes. La veritat, per fer aquest viatge no calia moure’s del PSC, que com a mínim és més seriós.

En una cosa són nous: en la utilitat que demostren per frenar el procés català. No hi ha cap partit fora del sobiranism­e tan útil al sistema en aquest moment delicat. Per això el colauisme no fa por als poders fàctics. Al contrari, es veu com un inesperat i benvingut aliat. Mannà del cel.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain