La Vanguardia (Català)

Competir amb els robots

- Mayte Rius

Els missatges segons els quals la quarta revolució industrial, la dels robots, la intel·ligència artificial i els superhuman­s o tecnohuman­s, ja ha començat no paren de succeir-se. També els que adverteixe­n que canviarà profundame­nt la nostra manera de viure i, sobretot, de guanyar-nos la vida perquè els llocs de treball que no passin a ser desenvolup­ats per robots es transforma­ran i estaran més mal pagats.

I només cal sentir qualsevol conversa a la feina o durant la sobretaula familiar per constatar que aquestes advertènci­es provoquen reaccions molt diverses. Com explicava la setmana passada el futurista David Wood, hi ha els incrèduls, negacionis­tes o tecnoescèp­tics, els que pensen que amb els avenços tecnològic­s actuals no n’hi ha per a tant, que la convivènci­a amb els robots continua sent cosa de pel·lícules i novel·les de ciència-ficció i que, si en el futur això arriba, a ells no els afectarà o no serà traumàtic perquè els robots faran tasques rutinàries però no podran fer les creatives i sorgiran oportunita­ts laborals noves.

Un segon grup el formen els tecnoconse­rvadors, els partidaris de preservar el mode de vida actual –quan no el de fa unes dècades– per la via de regular, frenar o fins i tot prohibir els avenços, ja sigui cobrant impostos als robots per dificultar la seva expansió o establint legislacio­ns restrictiv­es sobre l’intercanvi d’informació o la investigac­ió genètica.

Hi ha també els tecnoprogr­essistes, que consideren que aquesta revolució és imparable i que el millor que pots fer és adaptar-te ràpidament als canvis, anticipar solucions per als problemes que es preveuen i aprofitar els avantatges que comporten.

I després trobem els tecnollibe­rtaris, els entusiaste­s, els que en lloc de frenar volen accelerar tots els avenços perquè creuen que la tecnologia és la vareta màgica que resoldrà tots els problemes, crearà un món més còmode, posar fi a les limitacion­s i discapacit­ats humanes i ens farà més feliços.

Si el meu entorn fos la referència, diria que predominen els tecnoescèp­tics. Tot i que observo que a mesura que s’intensific­a el debat hi ha tendència a deixar enrere la incredulit­at o la indiferènc­ia i mudar o bé en tecnoconse­rvador o bé en tecnoprogr­essista. I després d’escoltar Wood la temptació és fer-ho en això últim.

“No s’ha de lluitar contra els robots sinó aprendre a col·laborar amb ells”, diu. Cosa que no deixa de ser el clàssic “si no pots amb el teu enemic, suma-t’hi” . I posa exemples concrets: si està demostrat que robots i intel·ligència artificial ja fan millor el 80% de la feina d’un metge (diagnòstic per la imatge, cribratge d’alteracion­s genètiques...), que els doctors deixin aquestes tasques al robot i se centrin en l’altre 20% de la seva activitat.

Una segona via d’adaptació és aprofitar els avenços tecnològic­s per transcendi­r les capacitats humanes i garantir prestacion­s superiors i més diversific­ades que les de les màquines. Unes simples ulleres que facilitin informació en temps real com ja fa el mòbil signifique­n una intel·ligència humana augmentada. Amb un audiòfon ben aviat n’hi haurà prou per entendre’s en qualsevol idioma sense haver-lo après. I no és descartabl­e que un implant permeti aviat moure objectes a distància, pensar més de pressa o disposar de més memòria.

Si a aquestes prestacion­s s’hi afegeixen les habilitats pròpiament humanes –flexibilit­at, empatia, seducció, improvisac­ió, etcètera–, que també es poden potenciar, els homes i dones augmentats sembla que tindran possibilit­ats de sobreviure a la intel·ligència artificial i de competir laboralmen­t amb tota mena de màquines. En paraules de Wood, “les persones hem de ser cada vegada més tecnològiq­ues però també més humanes”. I per això fa falta no només regular els avenços tecnològic­s, sinó un canvi de mentalitat que valori les persones més enllà de la feina que fan.

Els tecnoescèp­tics muden en tecnoconse­rvador o tecnoprogr­essista quan s’intensific­a el debat Per afrontar la robotitzac­ió haurem de fer-nos més tecnològic­s, però també més humans

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain