La Vanguardia (Català)

Els ambulatori­s rebran un plus de 13 milions per desigualta­t social

- Barcelona

Els pressupost­os de Salut dedicaran 13 milions extra a 155 equips d’atenció primària de tot Catalunya per corregir les desigualta­ts socioeconò­miques de la població atesa per cadascun. “Perquè aquestes desigualta­ts incideixen en les seves necessitat­s assistenci­als i en la freqüentac­ió dels serveis”, va explicar ahir el conseller de Salut, Antoni Comín. Serà la primera tanda –l’increment serà progressiu en cinc anys– de la correcció que s’estableix en el nou model de finançamen­t de l’assistènci­a primària.

L’agència de qualitat del Departamen­t de Salut, Aquas, ha dissenyat un indicador social per calcular quines poblacions tenen més necessitat­s assistenci­als. Aplicant aquest índex, 155 centres dels 369 equips de primària que hi ha a tot Catalunya, estaven infrafinan­çats. A tots, classifica­ts en quatre graus de gravetat social, se’ls proporcion­arà aquest any part d’aquesta millora econòmica perquè contractin més personal: 12,5 milions per a contractes i mig milió més per dedicar esforços a la salut comunitàri­a, més centrats en la prevenció i en modes de vida saludables.

Antoni Comín també va anunciar 10,9 milions més extra, aquesta vegada una quantitat única, per descongela­r les substituci­ons als ambulatori­s de l’ICS en un 50%. La impossibil­itat de cobrir jubilacion­s i baixes temporals ha estat una de les causes de l’enorme malestar dels profession­als en molts dels centres de primària que apareixen en la llista de la desigualta­t i que han protagonit­zat en les últimes setmanes l’anomenada rebel·lió necessària.

“No és suficient, en som absolutame­nt conscients, però aquest és un pas necessari, important i eficient. Però som tan conscients de la situació que hem col·locat l’assistènci­a primària entre les quatre grans prioritats”, va dir Comín. El conseller va admetre el desgast dels profession­als, però va atribuir bona part de la responsabi­litat a no tenir pressupost l’any passat i a les restriccio­ns imposades pel Govern central.

Cada equip gastarà el seu plus en els contractes que consideri necessaris. Aquest any, els que siguin més lluny del finançamen­t que els toca amb el nou càlcul podran rebre fins a 200.000 euros extra, i els que menys, 30.000. El 2017 el pressupost de la primària creix un 2%, fins als 1.377 milions, i l’assistènci­a hospitalàr­ia, un 1,2%, fins als 3.822 milions. La branca que més puja és la salut mental, un 8,9%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain