La Vanguardia (Català)

L’ús del transport públic torna a créixer

Rodalies tanca el primer trimestre d’aquest any amb un increment del passatge d’un 9,1% respecte del mateix període del 2016

-

La recuperaci­ó del mercat laboral, i en certs aspectes del consum, sumada a les dificultat­s creixents per utilitzar el vehicle privat a Barcelona i l’àrea metropolit­ana, està provocant un increment d’usuaris en el transport públic en general, com feia molts anys que no es veia. La tendència, ja apuntada clarament al llarg del 2016, s’ha accentuat els primers mesos d’aquest any. El salt més destacat s’està donant al servei de Rodalies, que, malgrat els problemes i la mala reputació, ha incrementa­t un 9,1% el nombre de clients el primer trimestre del 2017 respecte del mateix període de l’any anterior.

Entre l’1 de gener i el 31 de març, els trens de Rodalies de Barcelona van transporta­r un total de 27,8 milions de viatgers i van incorporar 2,3 milions de clients nous, sempre respecte del primer trimestre del 2016.

Segons ahir va informar la companyia ferroviàri­a, “malgrat els nombrosos episodis d’afectacion­s derivats de condicions meteorològ­iques adverses i atropellam­ents (que obliguen a interrompr­e el servei), el mes de març Rodalies va tenir una puntualita­t d’un 94,16%. Segons Renfe, aquestes xifres consoliden el creixement constant de la companyia a l’àrea de Barcelona. L’any passat, Rodalies va tancar l’exercici amb un total de 108,3 milions de clients i un increment d’un 1,6% respecte del 2016. Rodalies ofereix diàriament en hora punta, en l’àmbit de la primera corona metropolit­ana, unes 100.000 places.

Renfe ha fet números del que suposa la utilitzaci­ó de Rodalies en matèria de sostenibil­itat i estalvi energètic. Segons els seus comptes, el nombre de viatgers equival a 91 milions de circulacio­ns amb cotxe, dos milions d’autobusos i un estalvi de 133 milions de tones de CO2 i de 470 milions d’euros en costos externs.

De la mateixa manera que per a Rodalies, els primers mesos del 2017 també estan sent positius per a altres modalitats del transport públic. És el cas de l’autobús, que el mes de febrer va tornar a augmenta el passatge a tot Catalunya, segons les dades facilitade­s ahir per l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE). Ho va fer en un 4%, un creixement només superat per la Comunitat de València (7,7%) i de Múrcia (4,6%). A Barcelona, el nombre de viatgers d’autobús es va situar aquest mateix mes en 16,86 milions d’usuaris, una xifra que representa un creixement d’un 5,6% respecte del mes de febrer de l’any anterior. Es tracta del millor mes de febrer de la sèrie històrica.

Més alt va ser el creixement registrat pel metro de Barcelogra­l

na. El mes de febrer aquest mitjà va transporta­r un total de 32 milions passatgers, una xifra que significa un increment d’un 6,5% respecte del mateix període del 2016. La sèrie de l’INE, que comença el 2012, revela que es tracta de la pujada interanual més alta registrada en qualsevol mes de l’any. A aquest fet ha contribuït la celebració del Mobile World Congress, que en la

L’autobús també guanya usuaris, i el nombre de viatgers del metro augmenta un 6,5% el mes de febrer

seva última edició no es va veure alterada per la convocatòr­ia de cap vaga dels treballado­rs del metro.

El servei de la línia Lleida Pobla de Segur, que gestiona Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC), és un altre mitjà de transport públic que també experiment­a un creixement progressiu. Des que el mes de juliol FGC es va fer càrrec de la gestió inte-

del servei, el nombre de clients d’aquesta línia, que fins aleshores era gairebé marginal, ha augmentat gairebé en un 200%. Segons ahir va destacar la mateixa companyia en un comunicat, un bon indicador d’aquesta tendència a l’alça del tren de la Pobla de Segur són les xifres de venda en línia de bitllets, que el primer trimestre d’aquest any han pujat en més d’un 60%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain