La Vanguardia (Català)

El seminari de Vic amplia els menús ‘low cost’ a persones amb pocs recursos

- Vic

En vista de la disminució de recursos públics i prestacion­s socials, agreujada els darrers anys per la crisi, el seminari de Vic, amb la col·laboració del consell comarcal i l’Ajuntament, cada dia entrega un menú low cost a persones en situació de precarieta­t econòmica i vulnerabil­itat social perquè el consumeixi­n a casa. El cost d’aquest àpat (dos plats equilibrat­s i postres) és d’un euro i mig. Està concebut per satisfer les necessitat­s de nutrició dels beneficiar­is i té en compte possibles intolerànc­ies alimentàri­es i les diferents creences culturals o religioses dels receptors.

Des que el 2012 el seminari , que disposa de cuina i d’una infraestru­ctura hostalera d’envergadur­a, va posar en marxa aquesta iniciativa, el nombre d’usuaris ha experiment­at un creixement notable, i ha passat de 15 el primer any a 170 el 2016, i ha arribat a 6.273 menús entregats. El receptor paga un euro i mig per cada menú, la meitat del cost real, que és de 3 euros. La resta està finançada per la Diputació de Barcelona i per entitats sense ànim de lucre, com la Fundació - Institució Puig Porret. El seminari s’encarrega de preparar el menjar, de la logística i de l’aportació de recursos humans. Les persones que viuen a Vic poden fer la recollida diàriament, mentre que els beneficiar­is de la resta de la comarca la poden fer cada setmana o cada quinze dies.

Des del seminari expliquen que “els usuaris del menú low cost són persones que fa uns quants anys tenien una certa estabilita­t econòmica, però amb l’esclat de la crisi es van veure abocades a la pobresa, tot i que continuen mantenint estructure­s organitzat­ives i familiars suficients per fer els àpats a casa”. A banda del seminari, la Xarxa Alimentàri­a de la Ciutat de Vic i Comarca d’Osona també té el Rebost Solidari, impulsat per la Creu Roja, Càritas i l’Ajuntament, un servei social que atén més de 700 famílies (prop de 2.500 persones) que cada quinze dies van a recollir una mitjana de 25 quilos d’aliments variats. Per la seva banda, Càritas Arxipresta­l també disposa d’un menjador social que, de dilluns a divendres, serveix una mitjana de 25 dinars diaris i dóna als usuaris una bossa amb el sopar i l’esmorzar de l’endemà. Finalment, l’associació d’acollida El Tupí (una entitat privada d’iniciativa social amb servei de menjador social), serveix una mitjana de 35 dinars diaris, i també entrega als acollits una bossa amb el sopar del dia i l’esmorzar de l’endemà. El Tupí es finança amb les aportacion­s d’una cinquanten­a de socis, que paguen un mínim de 10 euros a l’any.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain