La Vanguardia (Català)

Estafades 340 persones grans per falsos revisors del gas

Els Mossos detenen sis homes que van enganyar centenars de persones grans fent-se passar per tècnics inspectors del subministr­ament del servei

- TONI MUÑOZ Barcelona

Un veí de Nou Barris, de 96 anys, va destapar el frau massiu després que li robessin dos portàtils

Escollien les víctimes pel nom. Si es deien Encarna, Engracia, Eustaquio, Juana, Dolores o Angustias segur que eren persones grans. Les buscaven a la guia telefònica i se’n guardaven el número de telèfon. Aquesta dada els era fonamental per perpetrar l’engany. D’aquesta manera és com un grup d’estafadors sense escrúpols escollia les persones a qui volia robar, sempre gent gran, fent-se passar per revisors del gas. Amb aquest mètode van aconseguir estafar 340 persones. O almenys aquests són els que la policia ha pogut corroborar, tot i que no es descarten que puguin ser més. Els Mossos d’Esquadra van detenir sis persones que formaven part de dues bandes de falsos revisors del gas que actuaven a tot Espanya. Tenien entre 28 i 36 anys i dos van ingressar a presó preventiva per ordre del jutge, i la resta va quedar en llibertat amb càrrecs.

Entre les víctimes sempre hi havia persones grans, d’entre 75 i 95 anys, que vivien soles i que en alguns casos fins i tot patien algun tipus de demència. El cas va sortir a la llum després que Eufrasio, un home de 96 anys del barri de Nou Barris de Barcelona, presentés una denúncia a la comissaria perquè dos falsos revisors del gas li van robar dos ordinadors portàtils. Aquesta primera denúncia va ser la que va iniciar una investigac­ió de la policia catalana que ha durat deu mesos i en què s’han confiscat 43.000 euros en efectiu, material informàtic, eines per fer les reparacion­s simulades i una llista de víctimes potencials.

La llista de les víctimes era un element clau per perpetrar l’engany. Quan els estafadors es desplaçave­n a casa de la víctima ja sabien qui era. Es presentave­n com a revisors del gas, i just en aquell moment, mentre s’esperaven a la porta, l’avi rebia una trucada. Era de la falsa companyia del gas que l’informava que els seus operaris passarien durant el matí per inspeccion­ar el subministr­ament. Tot era un muntatge per guanyar-se la confiança de la víctima i poder emprendre el robatori. Després, l’operador del telèfon li demanava que el passés amb el tècnic perquè comprovés que era el de la seva companyia. I, òbviament, ho era. Després li tornaven a passar el telèfon a la víctima. L’operador del telèfon li feia una sèrie de preguntes sobre el mantenimen­t del gas per mantenir-lo distret. I mentrestan­t els operaris ja eren dins i tenien via lliure per apoderar-se dels objectes de valor, joies o diners.

La banda era conscient que entre les persones grans hi havia la reticència a obrir-los la porta. Per això, es mostraven comprensiu­s i extremadam­ent educats per guanyar-se la seva confiança. Si no podien pagar acceptaven “fraccionar-los el pagament per a la seva comoditat”. “Eren capaços fins i tot d’emportar-se 10 euros”, va revelar ahir el subcap de l’àrea d’investigac­ió criminal de Barcelona, Josep Antoni López. En total van estafar 340 persones, a les quals van robar 250 euros de mitjana.

La investigac­ió es va iniciar, com dèiem, gràcies a un home de 96 anys que va vèncer la por i va presentar una denúncia. Els Mossos, tot i això, van admetre que han rebut poques alertes com aquesta malgrat que la xifra de víctimes per aquesta estafa supera les 300. El principal obstacle que van haver de vèncer alguns va ser “la vergonya i la por de reconèixer davant la família que havien tingut aquest problema”. En un d’aquests casos fins i tot una dona gran va admetre que no va posar en alerta la policia per por que els seus familiars la ingressess­in en una residència.

Els Mossos d’Esquadra insisteixe­n que no s’ha de fer mai un pagament en efectiu a un operari del gas, que en cas de tenir dubtes es digui al servei d’atenció ciutadana, i s’aconsella que al rebre una visita concertada per a una inspecció del subministr­ament les persones grans estiguin acompanyad­es d’un familiar o d’una persona de confiança.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain