La Vanguardia (Català)

Pulitzer a la investigac­ió dels papers de Panamà

Les denúncies de les mentides de Trump, també premiades

- JORDI BARBETA

La difusió dels anomenats papers de Panamà, un treball d’informació periodísti­ca que va posar al descobert el sistema amb què caps d’Estat i de govern, líders de la política mundial i persones políticame­nt compromese­s amagaven els seus béns en paradisos fiscals i cometien frau fiscal, ha guanyat el premi Pulitzer en la categoria de reportatge explicatiu.

El jurat del que es considera el Nobel del periodisme ha destacat “la col·laboració de més de 300 reporters en sis continents per exposar la infraestru­ctura oculta i l’escala mundial dels paradisos fiscals”. La investigac­ió va ser una meticulosa tasca organitzad­a pel Consorci Internacio­nal de Periodiste­s d’Investigac­ió a partir d’una filtració rebuda pel diari alemany Süddeutsch­e Zeitung de documents confidenci­als de la firma d’advocats panamenya Mossack Fonseca.

Els anomenats papers de Panamà van posar en evidència governants i polítics de tot el món que vulneraven les seves pròpies lleis per evadir impostos a través d’una enginyeria fiscal fraudulent­a. La seva publicació va provocar dimissions de governants en diversos països. A Espanya va forçar la renúncia del llavors ministre d’Indústria, José Manuel Soria.

Treballs periodísti­cs de denúncia de les mentides, els abusos i la corrupció dels governants i dirigents polítics ocupen la majoria dels premis Pulitzer en l’edició d’aquest any. En la categoria de servei públic, que porta incorporad­a la medalla d’or, el guardó ha estat per a Sarah Ryley, periodista de 36 anys que va denunciar a The Daily News i ProPublica l’abús sistemàtic de la Policia de Nova York, que va utilitzar lleis de desnonamen­t antigues per expulsar de casa seva i dels seus negocis afroameric­ans i hispans en barris deprimits. L’escàndol va forçar canvis profunds en la legislació de l’estat per evitar la discrimina­ció.

La demostraci­ó que Donald Trump va mentir durant la campanya electoral, un treball de David A. Fahrenthol­d per a The Washington Post, ha rebut el Pulitzer d’informació nacional. Fahrenthol­d va demostrar que Trump va desviar la meitat d’una recaptació de fons per als veterans de què va presumir a so de bombo i platerets i que el llavors magnat utilitzava les donacions caritative­s a la seva fundació per a despeses personals ostentoses, com ara un retrat de si mateix.

El Pulitzer d’informació internacio­nal ha tornat a ser per a The New York Times per un treball sobre “les males arts de Rússia”, que denunciava les maniobres fins i tot criminals de Vladímir Putin per ampliar la influència russa a l’estranger. La sèrie, que va començar la primavera passada, explora l’aparició a la xarxa d’un autèntic exèrcit d’intoxicado­rs que difon desinforma­ció estratègic­a com els ciberatacs al Partit Demòcrata en l’elecció presidenci­al dels Estats Units del 2016. Dos premis Pulitzer

‘The New York Times’ ja té 122 guardons, un dels quals per una denúncia de l’ofensiva intoxicado­ra de Putin

més s’han atorgat a dos treballs més del Times. Un de fotografia que retratava la violència a les Filipines i un altre de reportatge sobre la història d’un veterà de la guerra de l’Afganistan amb estrès posttraumà­tic. El diari novaiorquè­s ja té 122 guardons.

El Pulitzer al millor comentaris­ta ha recaigut en Peggy Noonan, articulist­a estrella de The Wall Street Journal, de 66 anys, que cada dissabte ofereix una anàlisi de la situació política dels Estats Units que té una influència enorme sobretot en el camp conservado­r. Noonan, que va escriure discursos per a Ronald Reagan, ha estat crítica amb Donald Trump per haver caigut en el maniqueism­e ideològic i ha advertit dels canvis en la societat dels Estats Units que han determinat la victòria d’un controvert­it home de negocis sense experiènci­a política.

 ?? SAM HODGSON / NYTNS ?? L’editor de The New York Times Arthur Ochs Sulzberger, al mig, quan es van saber els premis Pulitzer
SAM HODGSON / NYTNS L’editor de The New York Times Arthur Ochs Sulzberger, al mig, quan es van saber els premis Pulitzer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain