La Vanguardia (Català)

Detinguts dos professors universita­ris per vendre un fals remei anticàncer

Els acusats han fet campanyes publicitàr­ies durant anys en xarxes socials

- DAVID GILABERT PALMA

La Policia Nacional va detenir dos professors de la UIB (Universita­t de les Illes Balears) que, presumptam­ent, haurien estafat més de 600.000 euros amb la venda d’un fals medicament anomenat Minerval, a què atribuïen propietats per curar el càncer. Els arrestats, que ja han estat posats en llibertat amb càrrecs, es van aprofitar de la seva condició d’investigad­ors i de les instal·lacions acadèmique­s per elaborar aquest producte.

Sota el paraigua de la universita­t van ordir una trama revestida amb tal aparença científica que fins i tot la reina Sofia es va interessar pel projecte i va fer una visita privada al laboratori l’any 2014. També van aconseguir enganyar l’Associació Espanyola Contra el Càncer, que els va subvencion­ar projectes. Tot amb el reclam dels suposats efectes miraculoso­s que assegurave­n que tenia el producte desenvolup­at, un fàrmac que les campanyes publicitàr­ies en diferents xarxes socials van contribuir a popularitz­ar.

El seu afany recaptador no tenia límits, i després de l’èxit de la primera estafa, els investigad­ors també han comprovat que la trama pretenia fer un pas més i estava intentant comerciali­tzar la venda d’un fals medicament contra l’Alzheimer.

A part dels docents, que segons els investigad­ors van exercir de capitostos de la trama, també han estat detingudes tres persones més. Es tracta de dos homes i una dona que gestionave­n una empresa i fundació sense ànim de lucre que servien per a la comerciali­tzació del fàrmac que es despatxava en pots, amb un preu que s’acostava als 300 euros. Un afectat va arribar a pagar més de 25.000 euros en un intent desesperat de curar la seva filla, malalta de càncer.

Els investigad­ors apunten que tant l’entramat societari com la fundació “emmascarav­en la venda del producte com una donació voluntària dels familiars per a la investigac­ió, i camuflava així el que realment era: la compra d’una substància sense efectes curatius”. La investigac­ió va obtenir més d’una desena de testimonis i denúncies d’afectats. Tots estaven convençuts que compraven “un medicament que tenia efectes curatius”.

El fàrmac no tenia cap efecte

La venda del suposat fàrmac no homologat va proporcion­ar uns 600.000 euros als presumptes estafadors

en els pacients que hi recorrien. Tant és així que la Conselleri­a de Salut ha confirmat que durant la passada legislatur­a el seu departamen­t de Farmàcia va obligar l’empresa Lipopharma a retirar la seva publicitat del medicament Minerval. Fonts del Govern han explicat que des del 2012 es va fer un seguiment de la difusió que Lipopharma feia del medicament com a “fàrmac anticancer­igen de primera classe”.

Després del seguiment van requerir a l’empresa que retirés la publicitat que feia de Minerval perquè era enganyosa, ja que el preparat que fabricava sota aquesta marca no tenia l’aval preceptiu de l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris.

Val a dir que la investigac­ió es va iniciar després que diferents oncòlegs de les Balears donessin la veu d’alarma. Van detectar que diversos pacients havien iniciat el mateix tractament amb el Minerval, un compost que no havia passat els assajos clínics necessaris per poder verificarn­e l’efectivita­t.

Segons es desprèn de la investigac­ió, únicament es tracta d’un suplement vitamínic que els professors acusats van intentar vendre com un compost revolucion­ari capaç de curar el càncer. De moment, s’han confirmat una desena de casos de persones que haurien estat estafades per part d’aquesta trama. No obstant això, els investigad­ors policials creuen que el nombre d’afectats podria ser encara molt més gran. Les compres per internet en dificulten la localitzac­ió.

 ?? ATIENZA / EFE ?? Porta de l’oficina de Lipopharma, situada al parc tecnològic Parcbit de Palma
ATIENZA / EFE Porta de l’oficina de Lipopharma, situada al parc tecnològic Parcbit de Palma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain