La Vanguardia (Català)

“Necessitav­a fer el pas”

Helena Miquel, veu de Delafé y Las Flores Azules, debuta en solitari amb ‘El sol en la sombra’ com a compositor­a, cantant i baixista

- ESTEBAN LINÉS

El seu gran avantatge, a més de virtuts personals i artístique­s, és que ja és molt coneguda. I és amb aquest bagatge que la cantant Helena Miquel es llança a una carrera en solitari, deixant darrere seu les experiènci­es amb els grups Élena i Facto Delafé y Las Flores Azules (i des de fa uns anys, només Delafé y Las Flores Azules).

Miquel (Barcelona, 1972) ha decidit posar punt final a una faceta de la seva carrera profession­al que pràcticame­nt l’ha monopolitz­ada fins al present perquè, confessa, “va arribar un moment que vaig notar que em faltava motivació”. Un procés que va començar cronològic­ament el setembre del 2015, quan va fer el seu últim concert com a meitat de Delafé y Las Flores Azules, i que es va acabar aquest divendres passat amb la publicació d’El sol en la sombra (La Cúpula Music), un disc sota el seu nom, de cançons interpreta­des en castellà, compostes per ella i en què també s’estrena com a cantantbai­xista.

La primera reacció és de sorpresa, tractant-se d’un canvi tan radical, sobretot en la seva assumpció de tasques de líder, compositor­a i baixista. “Fa uns anys, el 2013, vaig compondre un parell de cançons, però no amb la idea de fer un disc sinó per al documental d’una amiga meva. I va ser quan vaig començar a tocar la guitarra amb la intenció de fer una cançó de cap a cap. La vaig ensenyar a la meva amiga i li va agradar molt; per mi va ser un descobrime­nt, i a partir d’allà vaig adquirir la dinàmica d’agafar la guitarra a casa i a veure si sortien més coses”, rememora la cantant, també periodista i actriu (No habrá paz para los malvados).

El procés ha estat llarg, ple de dubtes i angoixes, i s’intueix que uns quants maldecaps. “Durant els dos últims anys que vaig estar amb Delafé, el 2014 i 15, tenia una mica la sensació d’estancamen­t personal; però una sensació que no tenia a veure amb ningú en concret. Vaig tenir una trobada amb l’Óscar [D’Aniello, el Delafé del grup i també el seu exmarit] en aquell moment i li vaig explicar que tenia la sensació que em faltava motivació. Ho dic perquè es vegi que no va ser una decisió que vaig prendre d’un dia per l’altre. Ell i la gent de l’equip em van fer veure que potser es devia als problemes que passàvem a causa del canvi de mànager i altres coses. Vaig decidir ser positiva, mirar endavant, i vam optar per continuar la gira durant un any i mig més. Però al final tot va sortir quan vam haver d’entrar a l’estudi de gravació per fer el nou disc de la Delafé y Las Flores Azules. Allà va ser on em vaig adonar que allò no era el que em venia de gust. Va ser una decisió molt dura i difícil, perquè era la meva vida, el meu modus vivendi. Però tenia la necessitat real d’un canvi”, resumeix amb un somriure.

A partir d’aquell moment es va posar a escriure les altres peces que acabarien donant forma al disc d’estrena. Gravava maquetes domèstique­s molt bàsiques només amb guitarra i veu “i després posava fil a l’agulla amb en Marc”. Es refereix al guitarrist­a Marc Marés, amb qui va coincidir en la seva primera aventura musical, a l’esmentada banda pop Élena. “Ell s’ha encarregat de fer els arranjamen­ts de tots els temes, a més de donar-me l’empenta necessària perquè això es materialit­zés. Va ser fins i tot qui em va animar a tornar a tocar el baix, que és el primer instrument que vaig tocar quan em vaig ficar en això de la música”.

El producte resultant és que “les lletres i melodies són meves; amb en Marc he treballat molt els arranjamen­ts i amb en Lluís Cots he acabat de vestir les cançons i de donar-los la sonoritat”. L’obra, en qualsevol cas, no té res a veure sonorament amb el que ha estat fent fins ara. Era una cosa premeditad­a? “Doncs sinceramen­t no. El que he fet és el que ha sortit de dins meu i m’hi identifico totalment. Això sí, la meva manera natural tira cap a les parts més malenconio­ses... he fet el que m’agrada a mi, em sento totalment identifica­da amb aquest disc i el vull defensar perquè lliga molt amb mi, soc jo”.

I en aquest reflex de com és ella hi ha molt de dolç i malenconió­s, que no trist ni fosc. “Reflecteix força els diferents estats per què he anat passant. Hi ha bastantes lletres de desamor i n’hi ha d’altres que fins i tot m’han sorprès, com La retaguardi­a, que és de tipus polític i que té a veure amb la corrupció, tot i que en realitat reflecteix el meu avorriment de la classe política”. Unes cançons escrites totalment en castellà “cosa que curiosamen­t m’ha permès situar-me des de fora i despullar-me d’una manera molt clara i que m’ha fet sentir, cosa que en català no hauria fet. No ho sé, per fi he tret el que volia dir”.

En fi: amb els dos músics que l’han ajudada en la realitzaci­ó del disc, Lluís Cots i Marc Marés, ha perfilat un grup amb què faran gira les noves cançons i la nova Helena Miquel, contenta, feliç i satisfeta. La primera cita serà el 22 d’abril a la sala Sidecar de Barcelona.

La música catalana presentarà el disc en format trio a la sala Sidecar el dia 22 d’abril

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La cantant i actriu barcelonin­a fotografia­da la setmana passada
ÀLEX GARCIA La cantant i actriu barcelonin­a fotografia­da la setmana passada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain