La Vanguardia (Català)

Rosich i el cas Pujol

- JOAN-ANTON BENACH

A tots els que heu vingut

Autor i director: Marc Rosich Lloc i data: Teatre Nacional Sala Petita (6/4/2017). Quina mala sort! El dia que Xavier Albertí proposava a Marc Rosich (Barcelona, 1973) que escrivís una obra de teatre pel Nacional, esclatava l’obertura del cas Pujol, és a dir, la confessió de l’expresiden­t sobre la fortuna no declarada que posseïa a Andorra i que, assegurava, havia heretat del seu pare. De fet, la coincidènc­ia no va suposar cap dissort pel dramaturg –autor, entre d’altres, de les magnífique­s adaptacion­s de Mequinensa de Jesús Montcada, de Pedra de tartera de Maria Barbal, de Mort de dama de Llorenç Villalonga, etcètera–, atès que a Rosich li va semblar que l’escàndol immediat que suscitava la declaració de Jordi Pujol li brindava un material preciós per complir amb l’encàrrec que li feia el director del TNC. La mala jugada de l’atzar, la mala sort a què al·ludeixo, la patiríem quatre anys després els espectador­s d’A tots els que heu vingut, una de les comèdies més fluixes i banals que, al meu entendre, s’hauran vist mai al primer teatre públic de Catalunya.

Segons l’afirmació inicial que Rosich escriu en el programa de mà, l’autor i director de l’obra creu que un gran esdevenime­nt “necessita el contrapunt d’una mirada irònica”. La pena és que el contrapunt a l’estrepitos­a remor informativ­a que va provocar la confessió de Pujol no va generar en aquest cas una sola engruna del producte tan fi i intel·ligent que és la ironia, ja que al dramaturg la comèdia ben aviat li va rodolar pel pedregar de la caricatura més simple. La imaginació de Rosich se n’havia anat de vacances, quan a l’home se li va acudir que la protagonis­ta de la peça lleugera que volia construir seria una vídua de l’Eixample, militant, naturalmen­t, de Convergènc­ia Democràtic­a de Catalunya.

L’actriu que millor podia representa­r el personatge, l’autor i director la va tenir ullada des de bon començamen­t: hauria de ser Mercè Arànega. La memòria li duia a Rosich la bona entesa que anys abans hi havia hagut entre ell i la protagonis­ta de Mort de dama, de manera que la vídua, de nom Magda Casals de Clarà, ara tindria el paper més destacat de la comèdia. I encara bo, perquè l’actriu, en el moment més brillant i madur de la seva carrera, ofereix a A tots els que heu vingut unes intervenci­ons que salven la diversió d’una excessiva mediocrita­t. A una respectabl­e distància, cal subratllar els parlaments d’Àurea Màrquez, en el paper de la filla petita de la matriarca. La resta de figures femenines del repartimen­t –Lurdes Barba, Montse Esteve i la joveníssim­a Mireia Pàmies– tenen una actuació correcta i serveixen amb profession­alitat el poc relleu del text. La presència de “l’home de la barba bruta” (Carles Gilabert) sembla un invent desesperat per dotar d’una certa originalit­at una obra menor que es mou entre un retaule costumista irrellevan­t i les afirmacion­s catalanist­es més ingènues.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain