La Vanguardia (Català)

La deslocalit­zació d’empreses europees s’estanca després de la crisi

L’automòbil i l’electrònic­a copen l’ocupació perduda per trasllat de l’activitat

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Des de finals del segle XX, la forta empenta de la globalitza­ció va provocar el temor a que la immensa majoria de la producció de les economies més avançades s’acabés traslladan­t a altres països, en principi irresistib­les pels seus baixos costos. Tot i això, la deslocalit­zació a Europa, almenys de moment, està prenent un camí diferent del pronostica­t: segons un recent estudi de l’agència Eurofound de la Unió Europea, el trasllat de part de l’activitat a un altre país –dins d’Europa o a la resta del món– va caure amb la crisi i no s’ha recuperat des d’aleshores, malgrat la recuperaci­ó econòmica dels últims anys. Així, entre el 2003 i el 2007, la deslocalit­zació va suposar el 7% dels llocs de treball perduts per reestructu­racions d’empreses, va baixar fins al 4% en plena recessió (2008-2010) i va continuar descendint fins a situar-se per sota del 3% entre el 2015 i el 2016.

En el cas de la indústria, el sector de lluny més afectat per la deslocalit­zació (concentra vuit de cada deu llocs destruïts), hi ha menys de la meitat de casos des del 2010 que abans de la crisi. I si ens atenim al pes en el total d’ocupació perduda per acomiadame­nts col·lectius, ha baixat del 12% al 8%. Les més tocades pel trasllat de part de l’activitat són les indústries dedicades a fabricar vehicles de motor, dispositiu­s electrònic­s com ara mòbils, televisors i ordinadors, així com els fabricants d’aparells elèctrics. Els tres concentren al voltant del 60% dels llocs de treball perduts amb la deslocalit­zació.

Per països, si tenim en compte el pes de l’impacte de la deslocalit­zació en el total d’ocupació destruïda des del 2003, l’han patit més Irlanda (32,9%), Portugal (26%), Àustria (22,9%) i Dinamarca (21,3%). Espanya figura a la meitat de la taula amb una pèrdua acumulada del 9,1%.

A més, segons aquest últim informe anual de l’Observator­i Europeu de la Reestructu­ració –que registra les decisions empresaria­ls de destrucció o creació d’almenys 100 llocs de treball o que com a mínim afecta el 10% de la plantilla en centres que ocupen més de 250 treballado­rs–, la deslocalit­zació està afectant de forma diferent les empreses de l’oest d’Europa que les de l’est. Els 13 països membres que es van unir a la UE a partir del 2004 han vist com la pèrdua d’ocupació en la indústria atribuïble al trasllat d’activitat a un altre país gairebé s’ha multiplica­t per quatre (del 4% al 15%) entre el 2003-2007 i el 2015-2016, mentre que a l’Europa dels 15 –inclosa Espanya– ha disminuït des del 14%. En el cas dels països de l’Est, els baixos costos laborals expliquen en bona part el trasllat de la seva producció al nord d’Àfrica i estats asiàtics, no només a la Xina, tal com detalla el mateix estudi. En el cas de l’Europa dels 15, set de cada deu llocs perduts en la indústria a causa de la deslocalit­zació es deuen al fet de passar a fabricar en un altre país del continent, sobretot els de l’Est. A continuaci­ó se situa l’Àsia (vinculació amb el 21,8% de la feina destruïda), en especial la Xina (10,2%) i l’Índia (2,5%).

L’informe publicat per l’agència tripartida Eurofound també pren nota de la recuperaci­ó d’activitats que havien estat portades a fora. Reconeixen que el fenomen és molt més petit que la deslocalit­zació i se centren en l’experiènci­a d’Alemanya. Així, en els casos analitzats, les raons per tornar a fabricar a casa adduïdes pels alemanys van ser la flexibilit­at operativa, la qualitat del producte i els costos de transport.

DE L’OEST A L’EST Els països de la UE que es van integrar més tard ara pateixen més la deslocalit­zació

FABRICAR A FORA

La indústria és el sector més afectat per un fenomen que acusen poc els serveis

 ?? WAN SC / EFE ?? Després d’altres països europeus, la producció es trasllada amb freqüència a l’Àsia, sobretot a la Xina
WAN SC / EFE Després d’altres països europeus, la producció es trasllada amb freqüència a l’Àsia, sobretot a la Xina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain