La Vanguardia (Català)

El Santander redueix el seu paquet d’Abengoa al 2,4% i el Sabadell en surt

Els bancs desfan les seves posicions després de donar suport al pla de reestructu­ració

- Barcelona

Banco Santander, el primer creditor d’Abengoa i fins fa uns dies també primer accionista, ha reduït la seva participac­ió en l’enginyera sevillana fins a la mínima expressió. Segons consta a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el banc que presideix Ana Botín en té ara només un 2,4% del capital, un percentatg­e sensibleme­nt inferior al 9,6% amb què comptava fa tot just deu dies. El primer accionista d’Abengoa en aquests moments és un altre banc, Crédit Agricole, amb un 8,8% del capital. Per la seva part, Banc Sabadell ha sortit completame­nt del capital al desprendre’s de la seva participac­ió del 3,2%.

La condició de primer accionista no anava amb el Santander, que es va veure forçat, com la resta dels creditors financers, a convertir bona part del seu deute en capital per salvar la multinacio­nal, que el novembre del 2015 va presentar preconcurs de creditors amb un deute de 25.000 milions d’euros. El refinançam­ent de l’empresa va finalitzar el novembre de l’any passat i un dels seus punts fonamental­s era la capitalitz­ació de la major part del seu deute financer.

Tal com estava previst, l’operació es va fer a través d’una ampliació de capital a finals de març –els bancs i els fons es van quedar el 95% del grup– i el dia 31 d’aquell mes 18.000 milions d’accions van ser admeses a cotització en borsa. Des del primer dia, els títols d’Abengoa es van desplomar com a conseqüènc­ia de l’allau de paper a la venda i perquè l’ajust en preu que implicava la dilució dels antics accioniste­s, malgrat que estava anunciada, no es va fer fins al final.

En concret, els títols B de l’empresa van caure en poques sessions des dels 0,26 euros dels dies previs a l’ampliació als 0,016 euros a què van tancar ahir. Els títols A –amb els mateixos drets econòmics, però més drets polítics– van passar d’intercanvi­ar-se a 0,87 euros a fer-ho a només 0,036 euros. Els dos daltabaixo­s, que han deixat a la ruïna milers de petits inversors i no pocs especulado­rs, ronden el 95% en dues setmanes.

Pels bancs, coneixedor­s de la realitat d’Abengoa, no ha estat una sorpresa. “Estava cantat que passaria. El que no té lògica és que l’acció estigués on estava. No tenia cap sentit”, comentaven ahir des d’una entitat financera implicada en el rescat de l’empresa. La capitalitz­ació borsària d’Abengoa, que va arribar a situar-se en els 4.000 milions d’euros fa tres anys, s’acosta ara mateix als 330 milions, per la qual cosa els dos paquets venuts del Santander i el Sabadell valdrien avui menys de 30 milions d’euros en el cas que els haguessin conservat. El Santander en conserva un paquet testimonia­l que és inferior al 4,9% de CaixaBank i el 4,6% que en tenen tant Bankia com el Popular.

Abengoa va culminar amb èxit la seva reestructu­ració al març, però els dos bancs citats, i d’altres que aniran desfent previsible­ment les seves posicions en les properes setmanes, prefereixe­n mantenir-se al marge del futur de la companyia. L’empresa ha reduït sensibleme­nt la seva mida respecte a la que tenia en els seus anys d’esplendor, compta amb un nou equip gestor i un pla molt exigent de desinversi­ons d’actius per pagar als creditors financers la part del deute no satisfet i tornar els diners als bancs i els fons que li van proporcion­ar liquiditat.

Per la banca no ha estat cap sorpresa, el que no tenia cap lògica era la cotització que tenia fins ara l’acció

 ?? MARCELO DEL POZO / REUTERS ?? Torres d’Abengoa en un parc de Sanlúcar de Barrameda, a Cadis
MARCELO DEL POZO / REUTERS Torres d’Abengoa en un parc de Sanlúcar de Barrameda, a Cadis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain